Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

‘Op Zegenoord is het écht donker’

Geplaatst op 08-11-2017 in Nieuws.

Tijdens de Nacht van de Nacht hadden de gasten op Natuurkampeerterrein Zegenoord in Loenen genoeg aan het schijnsel van het kampvuur. Geen speciale activiteiten, maar genieten van de stilte en de duisternis. Gerard Brouwer maakte een foto, waarmee hij een WakaWaka won.

Geen elektriciteit

Gerard: “De Nacht van de Nacht viel in het laatste weekend dat Zegenoord geopend was. We hebben geen speciale activiteiten, want eigenlijk is het op het natuurkampeerterrein altijd ‘Nacht van de Nacht’. Je hebt op Zegenoord nauwelijks last van storend omgevingslicht. Het natuurkampeerterrein ligt midden in het bos, werkelijk prachtig op de Loenermark (het grootste aaneengesloten natuurgebied van Geldersch Landschap & Kastelen).  We zijn niet aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. Dat maakt het natuurkampeerterrein uniek voor Nederland. We wekken onze eigen energie op met zonnepanelen en slaan die op in grote accu’s. Daarmee hebben we 230 V voor de gastenadministratie en spaarzaam LED-licht op het kantoortje en bij het sanitair. De energievoorraad is meestal voldoende om met de kampeerders te delen. Voor wie echt niet zonder kan, zijn bijvoorbeeld smartphones en tablets op te laden en is er WiFi. We verlichten het kampeerterrein verder minimaal met slechts een tiental petroleumlantaarns. Zo beleef je dat je echt midden in de natuur kampeert en kun je bij helder weer geweldig sterrenkijken. De Melkweg is bij ons dan uitstekend zichtbaar (zeker als de maan nog niet op is). Veel kampeerders of hun kinderen zien die dan voor het eerst; echt bijzonder.”

Donker en stil 

“Geen speciale activiteit dus, maar rust, ruimte en de luxe van de natuur: aanschuivend bij het kampvuur of zittend bij de tent, camper of caravan ervaren hoe de natuur rond schemertijd tot rust komt. Vleermuizen scheren vlak boven je hoofd over. Om het vervolgens écht donker te zien worden. De kampeerders ervaren ook dat je ogen goed wennen aan donker en dat je je dan met een klein oriëntatiepunt van een olielantaarn al goed kunt oriënteren. Het wordt ook écht stil, nou ja soms op wat roepende uilen, of wroetende wilde zwijnen na. De winnende foto geeft volgens mij deze sfeer goed weer. De gasten hebben genoeg aan het schijnsel van het kampvuur. Niemand gebruikt een zaklamp en op de achtergrond is het pikkedonker.”

 

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.