Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Op vakantie: zo beperk je de uitstoot

Geplaatst op 22-07-2021 in Nieuws.

Het is vakantietijd. Hopelijk kun je binnen de beperkingen toch genieten van rust, vrije tijd en natuur! Je vindt hier een paar tips om de CO2-uitstoot tijdens je vakantie te beperken.

Vervoer

De reis zelf is vaak het meest vervuilend. Minder of niet vliegen is dus een logische stap. Minder ver reizen is ook een goede manier om de uitstoot te beperken.

Je vindt hier een rekenmodule om je CO2-uitstoot te berekenen voor verschillende vervoersmiddelen en afstanden. Er zijn allerlei opties om je uitstoot te compenseren, die vaak al bij het boeken als optie worden aangeboden. Ander ideetje: doe mee mee aan Plan Boom na de zomer!

Enne… vergeet niet hoe mooi en divers Gelderland is. Daar kan je heel goed op vakantie! Het is de perfecte provincie om te wandelen of te fietsen. NB. de rest van Nederland is overigens ook prachtig.

Bestemming

Op je bestemming valt de CO2-footprint meestal mee, helemaal als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties en eet in lokale restaurantjes. Een vuistregel is: hoe luxer, hoe meer uitstoot.

Heeft je accommodatie het Green Key-label, dan vindt het bedrijf duurzaamheid belangrijk en passen ze dat overal toe in het bedrijf. Denk aan zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk.

De gebruikelijke tips zijn hier natuurlijk ook van  toepassing, zoals: wees zuinig met airco, gebruik handdoeken vaker dan één keer, eet geen of minder vlees, gebruik openbaar vervoer en leg niet al teveel kilometers af.

Plastic

In veel landen worden boodschappen bij de kassa nog automatisch in plastic zakken ingepakt. Neem ook hier je eigen boodschappentassen mee, dat scheelt een berg.

Drinkwater in plastic flessen is een grote veroorzaker van plastic vervuiling in de natuur, helemaal in landen waar de recycling niet goed is geregeld. Check dus eerst of je het water uit de kraan kunt drinken en vul daarmee je eigen waterflessen. Zo niet, dan is het water een minuut lang koken voldoende om alle boosdoeners uit te schakelen. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om water te filteren of te reinigen. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

En dan natuurlijk: een hele fijne vakantie gewenst!

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.