Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Ondertekening petitie Longfonds

Geplaatst op 15-06-2021 in Nieuws.

Het Longfonds en de Long Alliantie Nederland hebben op 8 juni het manifest ‘Geef kinderen gezonde lucht’ overhandigd aan de leden van de Tweede Kamercommissies Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij roepen op tot het aanstellen van een speciale gezant voor gezonde lucht en daarmee een nieuwe impuls te geven aan het creëren gezonde lucht. De gezamenlijke Natuur en Milieufederaties zijn mede-ondertekenaars van deze oproep. Kinderen moeten kunnen ademen zonder daar ziek van te worden.

“Stel een speciale gezant aan voor gezonde lucht”

Naast een grote groep maatschappelijke en politieke (jongeren)organisaties hebben ook tientallen wetenschappers en duizenden Nederlanders hun steun betuigd, omdat zij zich zorgen maken over de luchtvervuiling in Nederland. Dat maakt dat er een stevige coalitie staat om het nieuwe kabinet te wijzen op het belang van gezonde lucht en daar ook actie op te ondernemen.

Noëlle is onbedoeld het gezicht geworden van die ongezonde lucht. Ze wordt letterlijk ziek van de lucht die ze dagelijks inademt. Noëlle woont in het Rotterdamse Rozenburg, omgeven door snelwegen en industrie. Alleen al het afgelopen jaar moest ze twee keer op de IC worden opgenomen en maandelijks komt ze benauwd in het ziekenhuis terecht. Haar moeder Naisheline is radeloos en wil graag verhuizen. Kinderlongarts Ismé de Kleer van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam bevestigt het verband tussen luchtvervuiling en de gezondheid van haar jonge patiënt. Noëlle, haar moeder en haar dokter arts waren bij de overhandiging van de petitie aanwezig.

De complete tekst van het manifest en de lijst van ondertekenaars (die continu wordt aangevuld) is te vinden op www.longfonds.nl/geefkinderengezondelucht.

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.