Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Nieuwe natuur langs rivieren door duurzame kleiwinning

Geplaatst op 18-05-2017 in Nieuws.

Dankzij een goed ontwerp heeft kleiwinning geleid tot prachtige natuurgebieden langs de grote rivieren. Denk maar aan de Blauwe Kamer, de Leeuwensche Waard (foto) en de Millingerwaard. Deze en vele andere voorbeelden van duurzame kleiwinning zijn te vinden in het boek ‘De meerwaarde van kleiwinning langs de grote rivieren’, een uitgave van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek en gebiedsontwikkelaar K3Delta.

Kleiwinning in de uiterwaarden is vaak geen bedreiging meer, maar biedt nu juist oplossingen voor natuurontwikkeling en natuurvriendelijke recreatie.

Het boek vormt de neerslag van een onderzoek naar de samenhang tussen kleiwinning voor bouwproducten, rivierverruiming en natuurontwikkeling. Volgens dit onderzoek heeft de kleiwinning in Nederland geleid tot 1800 hectare nieuwe natuur, 40 cm waterstandsverlaging, 330 hectare extra ondiep water met veel biodiversiteit en genoeg klei voor bakstenen en dakpannen van pakweg 600.000 nieuwe eengezinswoningen.

Plan Ooievaar

Ook de GNMF ziet de kansen van duurzame kleiwinning. In het boek zegt GNMF-directeur Volkert Vintges: “Sinds bij de Gelderse Natuur en Milieufederatie het prijswinnende ‘Plan Ooievaar’ uitkwam, in 1986, is de natuur in en langs onze rivieren er geweldig op vooruit gegaan. Op een slimme manier is gekozen voor een combinatie van ruimte geven aan de rivier (hoogwaterveiligheid) en natuurontwikkeling, met veel ruimte voor recreatie. Met een goed ontwerp is kleiwinning nu veelal geen bedreiging meer, maar juist een uitkomst en economische drager. Ook voor de toekomst biedt dit nog volop kansen”.

Download: De meerwaarde van kleiwinning (boek, pdf)

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.