Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Nederland duurzamer met website Energie-initiatief.nl

Geplaatst op 29-06-2017 in Nieuws.

De Natuur en Milieufederaties spelen een belangrijke rol bij de uitrol van lokale duurzame energie in de provincies. We kennen vrijwel overal de lokale netwerken goed. Én we hebben met onze hands-on activiteiten en ondersteunende functie een bijzondere kennis- en projectenportefeuille opgebouwd. Om dit inzichtelijk te maken en anderen te inspireren, zijn deze projecten nu in kaart gebracht op de website Het Energie Initiatief. Hierop staat een aantal succesvolle voorbeeldinitiatieven die we ook voor of samen met jou uit kunnen voeren.

Het besparen en duurzaam opwekken van energie is een belangrijk speerpunt van de Natuur en Milieufederaties. Al sinds 2011 ondersteunen we met onze Energieservicepunten lokale energiegroepen met eerstelijns begeleiding, het bijbrengen van kennis en het organiseren van uitwisselingsmomenten. Zo brengen bewoners en lokale energiegroepen in positie om een duurzame energiehuishouding te kunnen realiseren. Hierin werken we samen met de lokale energiegroepen zelf, overheden, netbeheerders, bedrijven en woningcorporaties.

Het Energie Initiatief

De Natuur en Milieufederaties zijn betrokken bij vele energie-initiatieven door heel Nederland. Op www.energie-initiatief.nl vind je een greep uit onze activiteiten, zoals:

  • We leiden energiecoaches op die op een laagdrempelige manier woningeigenaren adviseren over energiebesparing en comfortabel wonen.
  • We organiseren werkplaatsen waar initiatiefnemers kennis en ervaring uitwisselen en samen naar oplossingen zoeken voor knelpunten.
  • We begeleiden de lokale energiedialoog tussen verschillende belanghebbenden om te komen tot gedragen gemeentelijk energiebeleid.
  • We werken aan windenergie met oog voor de omgeving, waarbij we zorgen dat de lokale gemeenschap vroegtijdig in het proces wordt betrokken en ook kan meeprofiteren.
  • We dagen scholieren en studenten uit om in competitieverband energie te besparen op school of in hun studentenhuis.
  • We helpen (sport)verengingen met het opzetten van een energieproject waarvan niet alleen de club profiteert, maar ook de leden.
  • We runnen een energieloket waar particulieren terecht kunnen voor onafhankelijke informatie en advies over energiebesparing en -opwekking.

De opgedane kennis en ervaring zetten we graag in om ook in andere regio’s een slag te maken. We nodigen je vooral uit de website te bezoeken en je te laten inspireren door de voorbeelden. Benieuwd wat we voor jou als lokaal initiatief, overheid of bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

 Website Energie-initiatief.nl

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team