Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Natuur en Milieufederaties tekenen Green Deal Voedselbossen

Geplaatst op 23-11-2017 in Nieuws.

Samen met twintig andere organisaties tekenden de Natuur en Milieufederaties op 23 november de Green Deal Voedselbossen. Hiermee maken ze hun intenties voor verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel.

‘Voedselbossen’ is een verzamelnaam voor een vorm van duurzame landbouw die sterk aan populariteit wint. Een voedselbos is een agrarisch ecosysteem dat is opgebouwd uit vier tot negen vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden steeds vaker aangelegd om op een duurzame manier lokaal voedsel te verbouwen.

“Voedselbossen bieden een oplossing”

Netwerkdirecteur Annie van de Pas tekende namens de Natuur en Milieufederaties:: “Wij zijn ervan overtuigd dat er nieuwe oplossingen beschikbaar zijn om een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem te ontwikkelen waarbij aandacht is voor de biodiversiteit en voor een gezond verdienmodel voor de boeren in het land. Eén van die oplossingen is het voedselbos.”

Voedselbossen in Gelderland

In Gelderland is de GNMF (nog) niet actief op dit terrein, al vinden we het wel een interessante ontwikkeling. Twee van onze lidorganisaties, EcoVrede en Stg Overbetuwe Groen Natuurlijk, ontwikkelen momenteel samen met anderen verschillende ‘gaarden’, die een groot voedselbos gaan vormen. Deze bevinden zich in Park Lingezegen, waar ook de stichting Doornik Natuurakkers een voedselbos realiseert.

EcovredeGaard

Parkse Gaard

Cidergaard

Doornik Natuurakkers

Green Deal

Met de Green Deal maken overheden en betrokken organisaties afspraken om zich voor voedselbossen in te zetten. Want in de praktijk blijkt dat de voedselbosbouw extra input en sturing kan gebruiken, bijvoorbeeld op het juridische vlak. In wet- en regelgeving zijn de domeinen van ‘landbouw’ en ‘natuur’ vrijwel geheel van elkaar gescheiden. Bomen en struiken passen niet altijd binnen de wettelijke perken voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos- en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn. Bovendien zijn er grotere en kleinere onderzoeksvragen rond dit nieuwe vakterrein, waar meerdere partijen voor nodig zijn. Na de ondertekening donderdag gaan de partners met elkaar aan de slag om plannen voor realisatie van alle ambities uit te werken.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.