Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

‘Natuur daar, wij hier? Zo werkt dat niet.’

Geplaatst op 05-01-2021 in Nieuws.

Verslag van bijeenkomst met milieufilosoof Martin Drenthen

Op 17 december hadden wij een mooie bijeenkomst met ruimte voor bezinning als afsluiter van het jaar. Milieufilosoof Martin Drenthen kwam in ons Geef om Gelderland-programma vertellen over ‘de ethiek van de grens tussen mens en natuur’. Hieronder een kort verslag van de bijeenkomst. De lezing duurde zo’n 50 minuten en is opgenomen. Wil je ‘m terugkijken, stuur dan een berichtje aan Etienne (e.goudriaan@natuurenmilieugelderland.nl) en je ontvangt van hem een downloadlink.

Een ree langs de route?

Natuur is voor veel mensen het gebied waar je niet mag komen tussen zonsondergang en zonsopgang. ‘Natuur daar, wij hier’. Maar zo werkt dat niet, volgens Martin. Natuur is niet iets waar je een hek om heen kunt zetten, mens en natuur zijn geen gescheiden werelden. De ethiek wordt mooi zichtbaar als je kijkt naar hoe we omgaan met dieren. Er is een wettelijke zorgplicht voor huisdieren, maar voor dieren in de natuur werkt dat eigenlijk niet zo. Daar hebben we meer een ‘afblijfplicht’: we moeten ervoor zorgen dat ze hun leven kunnen leiden.

Er wordt nu dus vaak niet gekozen voor samenleven met de natuur, maar voor controle. Met een hek er omheen en twee gescheiden werelden. Maar hoe mooi is het niet als je op een wandeling een ree ziet of een wild zwijn met kleintjes? Dat zijn betekenisvolle ontmoetingen. Dat betekenisvolle heeft iets met de oncontroleerbaarheid te maken. Het zou heel anders zijn als je ging wandelen en iemand zet een ree voor je langs de route, toch?!

Een wildernis op de Veluwe

Kunnen we een natuur-inclusieve samenleving worden? Op de Veluwe zou het bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om hekken en parkeerplaatsen midden op de Veluwe weg te halen, zodat er meer een echte wildernis ontstaat. Maar dan moeten we accepteren dat natuur ook ongemakkelijk is. Niet alleen maar mooi en zacht en aaibaar. Maar ook lastig en soms schadelijk voor onze eigendommen. Kijk naar het dilemma van ‘de wolf en de schapenboer’. Als we wolven volledig vrij rond laten lopen zullen er af en toe schapen opgegeten worden.

Maar als we echt terug willen naar een natuur-inclusieve samenleving kunnen we geen hek om de natuur zetten en elk dier afschieten dat ook maar een beetje bedreigend is. We moeten kijken naar oplossingen zodat we niet meer zo bang zijn. In plaats van hekken en beheer kan je ook kiezen om je schaapskudde op natuurlijk wijze te beschermen. Bewaak je schaapskudde met honden. En accepteer dat het af en toe mis gaat. Om te groeien naar een natuur-inclusieve samenleving moeten we die zoektocht aangaan met elkaar.

Ook in 2021 organiseren we weer Geef om Gelderland-bijeenkomsten ter inspiratie, om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan en kennis te delen. Houd deze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief. 

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.