Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Nacht van de Nacht was ademloos mooi

Geplaatst op 03-11-2016 in Nieuws.

Kasteel de KelderMet ongeveer 4.000 bezoekers bij 40 activiteiten was de Nacht van de Nacht in Gelderland opnieuw een succes. Deze nacht was mede door de nieuwe maan en wolkeloze hemel nog donkerder dan ooit. Het kijken naar sterren was dan ook overal een favoriete bezigheid. Ook in de rest van Nederland kwamen meer dan 45.000 mensen, meer dan ooit, genieten van de schoonheid van de nacht. Een impressie van enkele activiteiten in onze provincie.

Kasteel De Kelder, Doetinchem

Het juiste gehalte aan duisternis, met nieuwe maan. Een magnifieke sterrenhemel en een onbewolkt firmament. En ten slotte een haast zoele, windstille herfstnacht waarin wandelen een genot is. Een bezoeker: “Tijdens de nacht van de nacht moet je de nacht het werk laten doen”.
Voor de gelegenheid waren kasteel en oranjerie aan het IVN ter beschikking gesteld. Een mooie ambiance waarbij bijna 150 mensen een wandeling van ongeveer anderhalf uur door de Kruisbergse bossen ondernamen. Een mysterieuze ‘Koningin van de Nacht’ stuurde hen na een
mythisch verhaal het rijk van de duisternis in. De zwerftocht ging langs touwen tussen bomen en struikgewas. Regelmatig moest beroep worden gedaan op andere zintuigen dan dat van het oog. Met oefeningen voor tastzin, reuk en smaak ontdekten kinderen en ouders daarbij hoe onzeker je kunt zijn wanneer je zonder zicht moet besluiten of je iets wel of niet zou durven te eten. Verder waren er geluiden van nachtdieren te horen, zoals de steenuil en de das. Indruk maakte de wijze, oude bard, die verhalen vertelde over de geheimen van de nacht.
Eenmaal terug bij het kasteel werden wandelaars geïnformeerd over het duistere leven van de vleermuizen, vertelden leden van de Sterrenwacht Phoenix over de sterren en kon bij een houtvuurtje met gitaar en zang worden genoten van een drankje.

Schaapskooi ErmeloSchaapskooi Ermelo

Ruim 500 bezoekers kwamen naar de schaapskooi van Ermelo. Het was een heldere hemel en de sterren waren goed te zien. Terwijl gezinnen met kinderen al vroeg toestroomden, bracht doedelzakspeler Jan van Doornum hen een muzikaal welkom. In het bezoekerscentrum lieten kinderen zich laten schminken tot prachtige nachtdieren.
Er was informatie onder andere over verlichtingsmogelijkheden met zo min mogelijk lichtvervuiling, over sterren en planeten en over de natuur in de omgeving. Bart Stornebrink vertoonde doorlopend prachtige natuurfoto’s en er waren korte presentaties over nachtdieren, nachtvlinders en wild.
In de schapenweide kon door de sterrenkijkers van Astra Alteria het sterrenstelsel Andromeda worden waargenomen en in de hooischuur was uitleg over de bewegingen van de planeten. Jeanne Dijkstra vertelde een spannend verhaal in het donker.
De meeste belangstelling was er voor de nachtexcursies. Grote groepen, zo’n 80 per keer, liepen achter de gids aan, de duisternis in. Ze luisterden naar de nachtgeluiden, waarbij de  bosuil werd gehoord. En tijdens een van de excursies liet de boswachter van Geldersch Landschap zien hoe zijn zweethond een aangereden wild zwijn opspoorde.
De vele vrijwilligers die hebben meegeholpen, kunnen terugkijken op een succesvolle avond. Volgend jaar weer: op zaterdag 28 oktober!

Duivelsberg, Berg en Dal

Onder begeleiding van gidsen van het IVN Rijk van Nijmegen nam een record aantal van 177 mensen deel aan een nachtelijke dwaaltocht over en rond de Duivelsberg. Door de nieuwe maan was het er donker en zeer spannend, zeker voor enkele kleintjes van drie jaar die zelfs zonder morren de hele route hebben meegelopen. Onderweg waren er leuke (nachtelijke) natuurbelevenissen, zoals tientallen glimwormpjes die ons in de nacht de weg wezen; een bosuil die ons luid toeriep; vleermuizen die bij ons de mugjes weg pikten en nachtvlinders die op zoek waren naar stroop.
Onderweg was de lichtvervuiling vanuit Beek en Nijmegen duidelijk waarneembaar en gaf stof tot kritische opmerkingen over ons leefgedrag en het overmatig gebruik van verlichting. Maar ook was het voor menigeen een ‘eyeopener’ dat je zelfs in een donker bos zonder kunstlicht toch nog redelijk je weg kunt vinden. De gidsen en deelnemers waren erg enthousiast over de route en de belevenissen en gaan volgend jaar zeker weer meedoen.

KootwijkerzandKootwijkerzand

Een donker Kootwijkerzand werd met ruim 200 volwassenen en ongeveer 70 kinderen druk bezocht. Onder begeleiding van IVN Barneveld in samenwerking met Staatsbosbeheer hebben de deelnemers genoten van een wandeling door het bos over de zandverstuiving van Kootwijk. Na de wandeling kon het publiek nog volop gebruik maken van de mogelijkheid om de sterren te bekijken.
De sterrenvereniging Astra Alteria had haar telescopen opgesteld en gaf uitleg over de sterren. En de jeugd kon broodjes bakken boven een houtvuurtje. Dit bakken vond gretig aftrek evenals het in elkaar schroeven van een nestkastje. Al met al een prachtige avond! Deze activiteit mag dan ook zeker geslaagd worden genoemd.

Landgoed MontfertlandLandgoed Montferland

Op Landgoed Montferland was ook dit jaar het restaurant vol. Alle verlichting binnen en buiten was gedoofd. Enkel kaarslicht en met een zaklamp naar het toilet. Het proeven van diverse gerechten in het bijna donker is zeker een aparte beleving.
Buiten op het terras was Marco van Campenhout aanwezig met diverse kijkers om de gasten te enthousiasmeren. Mede door de mooie heldere hemel kon iedereen tussen de gerechten door de ruimte in turen. Kortom ook dit jaar was de Nacht van de Nacht in ons restaurant een succes. Volgend jaar zijn wij wederom van de partij.

Kaarsjeswandeling op Landgoed Zoelen

Met ruim 500 bezoekers was de wandeling van 2,4 kilometer door het prachtige landgoed Zoelen in de Betuwe zeer succesvol. “Al die bezoekers in een mooie setting.. kaarsjes, sterren, kinderen met lampionnetjes en een geweldige drukke catering! Wat wil je nog meer”, aldus Saskia Linssen van Staatsbosbeheer. Zij was dan ook zeer tevreden over deze geslaagde avond.

Fort PannerdenFort Pannerden

Fort Pannerden op het splitsingspunt van Waal en Pannerdensch Kanaal, nam dit jaar voor het eerst deel aan de Nacht van de Nacht. Deze activiteit werd georganiseerd door de Gelderse Natuur en Milieufederatie met Fort Pannerden, Staatsbosbeheer, RedLightGroup en MuZIEum.
Vierhonderd  mensen, waaronder veel kinderen, namen deel aan de activiteiten, zoals wandelingen met de boswachters door de Klompenwaard. Onderweg werd diverse keren stilgestaan om te genieten van de duisternis en de bijbehorende nachtgeluiden.
De voltallige RedLightGroup bestormde het Fort Pannerden, bewapend met telescopen, laserpointers en rode hoofdlampen, om daar ondersteuning te geven aan het nobele doel de duisternis te beschermen. Bovenop het fort hadden ze zich verschanst met hun optiek. De toegestroomde bezoekers konden zich hier vergapen aan de sterrenhemel en het fraaie uitzicht rondom, terwijl door telescopen close-ups van vele astronomische objecten te bewonderen waren.
Ondertussen kon je in de catacomben in het donker bij de proeverij van het MuZIEum je zintuigen testen. Dan blijken zoetigheden en zelfs gewoon water toch anders te smaken dan gedacht. Verder verzorgde Joost Reijnen een lezing, waarin het belang van een donkere nacht naar voren kwam, met tips hoe je zelf lichtvervuiling kunt voorkomen. Frans Pieters van de RedLightGroup vertelde over de sterren en planeten, waardoor het publiek zich daarna goed geïnformeerd opwaarts naar telescopen kon begeven. Enkele kinderen werden zo enthousiast dat ze waarschijnlijk sterrenkunde gaan studeren.
Marco Houtschild, directeur van Fort Pannerden, was na afloop erg enthousiast en wil in de toekomst het fort misschien vaker opendoen in de avonduren. En het leger van de RedLightGroup: “Deze waarneemactie was er een om nooit te vergeten! De hemel was helder, de ontvangst gastvrij en de locatie uniek en het publiek. Dit leent zich wat ons betreft voor een herhaling!”

De Windkanter bij Ermelo

Op de Windkanter had organisatiebedrijf Reintje de Vos een belevingsparcours uitgezet. Bijna 40 mensen namen al dan niet nog wat extra geblindeerd hieraan deel. Op gehoor moest men zich op een bewegend belletje focussen en richting het belletje lopen. Daarna langs een touw waarin knopen zaten verwerkt het aantal knopen tellen. Ook geuren uit potjes kon men raden. Tot slot was er een voelbak met producten uit de natuur, die men blind moest herkennen. Een fotograaf gaf praktische informatie over nachtfotografie.
Vervolgens was er een twee uur durende begeleide wandeling door het bos, waarbij informatie werd gegeven over de Nacht van de Nacht, het gebied, de historie, de aanwezige dieren en hun sporen. Tussendoor was er zoveel mogelijk stilte om te genieten van alle nachtelijke geluiden. Enkele wandelaars stonden zelfs plots oog in oog met een vos, die zich ook door de nachtelijke wandelaars verrast voelde.
Vooraf, tijdens en na afloop was er bij de Windkanter koffie/thee/warme chocolade melk verkrijgbaar en kon men knakworsten boven het vuur warmen voor op een bolletje. Alle deelnemers waren geïnteresseerd en enthousiast. Voor ons een signaal om volgend jaar wederom deel te nemen.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.