Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Muzikale lezing tijdens Nacht van de Nacht

Geplaatst op 02-07-2018 in Nieuws.

Op zaterdagavond 27 oktober geeft Paul Mulder een optreden tijdens de Nacht van de Nacht bij De Swaenebloem in Tolkamer. Tijdens een muzikale lezing worden de veelal humoristische columns afgewisseld met bijpassende liedjes. Voor de Nacht van de Nacht schreef Paul onderstaande column.

Nacht

Heeft u ook zo’n grote tuin? Mijn achtertuin is zes meter breed, tien meter lang, maar vooral héél hoog, oneindig zelfs. Vooral op heldere nachten kan ik in mijn tuin genieten van maan, sterren en planeten. En met een beetje geluk zie je soms zelfs een vallende ster.

Helaas wordt het zicht op de nachthemel vaak beperkt door omgevingslicht. Het dichtbevolkte Nederland is ’s nachts zo helder verlicht dat er zelfs sprake is van lichtvervuiling. Al dat licht heeft grote gevolgen. Het produceren ervan kost veel energie en geld, en bovendien wordt het dag- en nachtritme van de natuur negatief beïnvloed. Het verstoort plantengroei, en dieren kunnen zich door al dat licht niet goed oriënteren. Bovendien krijgen ze ook nog eens minder rust. Dat laatste geldt overigens ook voor mensen. Met de komst van de 24-uurseconomie, en de bijbehorende verlichting, zijn we met z’n allen korter en minder goed gaan slapen.

Eind oktober, wanneer de wintertijd ingaat, vragen natuur- en milieuorganisaties aandacht voor de nachtelijke schoonheid. Dat doen ze middels de jaarlijkse ‘Nacht van de Nacht’. Gemeentes, bedrijven, instellingen, verenigingen en huishoudens worden opgeroepen om de nachtelijke verlichting zo veel mogelijk te beperken en om efficiëntere lichtbronnen te gebruiken.

Gelukkig is de Liemers een nog relatief donkere plek. Zo donker zelfs dat publiekssterrenwacht Corona Borealis zich heeft gevestigd aan de oevers van de Breuly bij Oud-Zevenaar. Ze beschikken over de grootste telescoop van Gelderland. En het leuke is dat u daar, op afspraak, doorheen mag kijken.

Ik hoop vandaag op een heldere en donkere nacht. Dan ga ik de tuin in, licht uit, jas aan, kijken wat de nacht brengt.

Column van Paul Mulder, eerste publicatie in De Gelderlander, 24 oktober 2017

Meedoen met nacht van de Nacht?

Wilt u of uw organisatie ook meedoen met de Nacht van de Nacht? U kunt zich aanmelden op nachtvandenacht.nl.

De leeshond

Foto: Vincent Gal

De columns die Paul Mulder schreef voor de Gelderlander zijn verschenen in het boek ‘De leeshond’, samen met veel van zijn liedteksten. De titel van het boek verwijst naar Sparky. Deze lieve hulphond helpt jonge kinderen bij de edele kunst van het lezen. Verder schrijft Paul over rivieren en grenzen, roem en dukaten, høken en huilen, jukebox en wonderorgel, juffrouw Dora en ome Bennie, Heino en Muddy, andijvie en ananas, nesdöllekes en snuutjes, kerststress en vuurwerk, opa en oma, Chinezen en Rijnlanders, vaders en dames, kartrekkers en feestneuzen, de Nacht van de Nacht, het leven in de Liemers en nog veel meer.

Wilt u meer weten over Paul Mulder? Kijk dan op: paulmuldermuziek.nl.

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.