Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Motor stationair laten draaien: slecht voor auto en milieu

Geplaatst op 14-01-2021 in Nieuws.

Er zijn mensen die de motor van hun auto laten draaien tijdens het krabben van hun ruiten. Maar dat heeft niet zoveel zin. De ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor.

Opwarmen gaat heel langzaam als je de motor stationair laat draaien, omdat de motor dan bijna geen inspanning hoeft te leveren. De motor is en blijft dus lang koud, zodat het voor het ijsvrij maken van je ruiten niets uitmaakt. Een koude motor gebruikt ook extra benzine. Bovendien slijt de motor sneller als ‘ie niet snel op temperatuur komt.

Overbodige uitlaatgassen

Het stationair laten draaien van je motor is ook slecht voor het milieu en voor de gezondheid van mensen in je buurt. Een koude motor heeft een minder goede verbranding, wat voor de slechtste uitlaatgassen zorgt. Als de auto opwarmt, verbetert dat. Bovendien gebruiken koude motoren extra benzine, om de minder goede verbranding op te heffen. Verlies voor het milieu en voor je portemonnee dus.

Leg ’s avonds een anti-ijsdeken, stuk karton of mat op je ruiten en begin ’s ochtends op tijd met krabben – zo voorkom je overbodige luchtvervuiling in je eigen straat.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.