Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Miljoenen van Postcode Loterij voor natuur en mensen

Geplaatst op 06-03-2019 in Nieuws.

NPL Cheque 2019 voor Natuur en Milieufederaties

Op de foto: Sonja Sars (Netwerksecretaris NMF’s), Postcode Loterij ambassadeur Caroline Tensen en Annie van de Pas (netwerkdirecteur NMF’s. Foto: Roy Beusker Fotografie

De Natuur en Milieufederaties kregen van de Postcode Loterij opnieuw een vaste bijdrage van 2,25 miljoen euro. Dankzij deze steun kunnen zij zich blijven inzetten voor mooie en duurzame provincies. Dat maakte de Loterij bekend op het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. Al eerder ontvingen de Natuur en Milieufederaties een extra schenking van 1,65 miljoen euro. Dit geld wordt besteed aan de realisatie van ten minste twee Energietuinen, waarbij de grootschalige opwek van duurzame energie wordt gecombineerd met natuur en recreatie.

Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace werden verrast met een extra bijdrage van 2 miljoen euro om het bedreigde Amazonegebied in Brazilië verder te kunnen beschermen. Urgenda kreeg een extra bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen. Ook onder meer Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, FSC en Peace Parks Foundation kunnen rekenen op extra bijdragen.

Planeet onder druk

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De natuur op onze planeet staat onder grote druk door klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen. De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld. We zijn trots dat we een aantal van hen vandaag met extra donaties kunnen ondersteunen, dankzij onze trouwe deelnemers. Zij maken het verschil.”

Noordzee en Wadden

Eerder deze maand werd bekend dat de Postcode Loterij 15 miljoen euro schenkt aan de Vogelbescherming en de Waddenvereniging voor het baanbrekende project ‘Holwerd aan Zee’, waar de Waddenzee met het Friese achterland wordt verbonden dankzij een opening in de dijk. Ook Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee kunnen rekenen op een schenking voor een uniek project: met 8,5 miljoen euro van de Loterij kunnen zij levende riffen creëren aan de voet van windmolens op zee. Een keerpunt voor de onderwaternatuur in deze windparken in onze Noordzee.

Onderwijs in conflictgebieden

Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van natuur en klimaat verraste de Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren.
Ook maakte de Loterij een aantal bijzondere extra schenkingen bekend voor organisaties die werken aan het beschermen van mensenrechten en onderzoeksjournalistiek, zoals Bellingcat, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ, bekend van o.a. de Panama Papers) en Free Press Unlimited.

Recordschenking van ruim 370 miljoen

De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld over 117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken.

Postcode Loterij schenkt 1,65 miljoen aan project Energietuinen

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.