Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Meldpunt lichthinder geopend

Geplaatst op 27-10-2020 in Nieuws.

Natuur en Milieu Gelderland lanceert samen met de andere Natuur en Milieufederaties een meldpunt lichthinder. Op www.maghetlichtuit.nl kan iedereen foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of bedrijven die de hele nacht licht laten branden en waar je als omwonende last van hebt. 

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat vijf procent van de Nederlanders ernstige lichthinder ondervindt en drie procent slaapverstoring. Dat zijn meer dan een miljoen mensen. Woon je naast een sportpark dat ’s nachts de lichten laat branden? Kun jij niet in slaap komen door een straatlantaarn die precies jouw slaapkamer binnen schijnt? Of word je gek van die knipperende reclameverlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld het op www.maghetlichtuit.nl. Medewerkers van de Natuur en Milieufederaties nemen dan contact op met de gemeente of met het bedrijf met het verzoek er iets aan te doen.

Veel onnodige bedrijfsverlichting
Afgelopen maand maakten vrijwilligers van de Nacht van de Nacht campagne 1.327 foto’s van bedrijven in de nacht. Maar liefst 72% van de bedrijven had onnodige verlichting branden. In Gelderland was dat niet heel anders. 70% van de 66 bezochte bedrijven had onnodige verlichting branden. Bedrijven verspillen hiermee jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). Omdat led verlichting zuiniger en goedkoper is in gebruik laten steeds meer bedrijven verlichting en reclameverlichting de hele nacht branden. Naar aanleiding van dit onderzoek ontving de Nacht van de Nacht vele mails van burgers die last hebben van lichthinder. Dit was een van de redenen om het meldpunt voor lichthinder te lanceren.

Nederland een van meest verlichte landen ter wereld
De Natuur en Milieufederaties zetten zich met Nacht van de Nacht campagne al jaren in om het belang van duisternis onder de aandacht te brengen. Nederland is namelijk een van de meest verlichte landen ter wereld. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier. Uit het advies van de Gezondheidsraad blijkt dat (langdurig) nachtwerk kan leiden tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En door de overmatige verlichting staan nachtvlindersoorten onder druk en raken jaarlijks miljoenen trekvogels gedesoriënteerd.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.