Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Meer hout stoken is een stap achteruit

Geplaatst op 29-09-2022 in Nieuws.

Vanwege de hoge energieprijzen is de verkoop van kachels en hout enorm gestegen. We zijn bang  dat daarmee ook de overlast van houtrook toeneemt. Hoe voorkomen we dat we komende winter terechtkomen onder een deken van fijnstof en buren met elkaar overhoopliggen vanwege de houtrook?

Hout stoken als alternatief voor gas is geen goed idee. Het is niet voordeliger en wel nadelig voor ons klimaat en slechter voor onze gezondheid. Als je echter eenmaal een kachel hebt, is het te begrijpen dat je kiest voor dit alternatief. Hier ligt een taak voor de overheid, woningcorporaties én kachelbezitters.

Investeren in isolatie en schone energie

Gelukkig is inmiddels bekend dat er een prijsplafond komt voor de energieprijzen. Dit helpt hopelijk om de financiële prikkel voor houtstook enigszins weg te nemen. Het is echter niet voldoende. De grootste winst is te behalen met het beter isoleren van woningen. Overheden en woningcorporaties spelen daarin een belangrijke rol. Laten we de huidige situatie daarom aangrijpen om hierin grote stappen te zetten.

Daarnaast moet haast gemaakt worden met echt duurzame alternatieven zoals zon en wind. En dan zon bij voorkeur op daken, die helaas in veel gevallen nog steeds onbenut zijn. Hiervoor hebben we ook de netbeheerders nodig om de toegang tot het net mogelijk te maken. Het plaatsen van windmolens vraagt een wat langere adem, maar in de ‘troonrede van Gelderland’ van deze krant konden we lezen dat hiervoor inmiddels meer draagvlak is. Dus ook daarmee kan meer haast gemaakt worden.

Toch stoken? Dan zo:

Om een deken van fijnstof te voorkomen, is ook de kachelstoker zelf aan zet. Zorg ervoor dat je weet hoe je het vuur moet stoken en goed laat uitgaan, het hout goed droog is en de kachelpijp schoon is. Ook is het van belang om goed te kijken naar de weersomstandigheden. Op www.stookwijzer.nu zie je direct of de weersomstandigheden in jouw woonplaats het toelaten om de kachel te stoken. En loopt het kachel stoken toch de spuigaten uit, kunnen gemeenten handhaven.

Laten we de huidige zorgen over zowel klimaat als de hoge energierekeningen aangrijpen om een vlucht naar voren te maken. Particulieren, bedrijven en overheden kunnen daarin nu grote stappen zetten.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.