Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Meer biodiversiteit door natuurvolgend bosbeheer

Geplaatst op 18-10-2018 in Nieuws.

Jaap Kuper geeft uitleg over natuurvolgend bosbeheer

Deelnemers aan de excursie natuurvolgend bosbeheer kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Ruim 40 deelnemers hebben de bijeenkomst op zaterdagmiddag 13 oktober te Vierhouten bezocht. Jaap Kuper, voormalig bosbeheerder van de Kroondomeinen, heeft de deelnemers eerst een inleiding in hotel Mallejan in Vierhouten gegeven. Daarna zijn twee bossystemen in de omgeving bezocht. Een natuurvolgend beheerssysteem, waarbij slechts enkele bomen per hectare per jaar worden gekapt. En een bossysteem waarbij zgn kaalkap wordt toegepast. Daarbij worden álle bomen op een perceel tegelijkertijd gekapt. Deze kaalkap zien we volgens Jaap Kuper op de Veluwe toenemen sinds de bezuinigingen die staatssecretaris Bleker (2010-2012) heeft doorgevoerd.

Stakenbos

Door kaalkap ontstaat in de praktijk opnieuw een relatief monotoon bos (‘stakenbos’ of ‘palenbos’). Het afvoeren van de aanwezige loofhoutverjonging en het diep klepelen van de strooisel- en humuslaag op arme bodems zorgt voor vermindering van het waterhoudend vermogen en de koolstofopslag in de bodem. Bij kaalkap vindt een degradatie van multifunctioneel naar kwetsbaar gelijkjarig monofunctioneel bos plaats. Het is daarmee volgens Jaap Kuper een onrendabele investering in her-aanleg van een bos. Dit niet-duurzame systeem wordt mede door de SDE-subsidie op houtverbranding voor bio-energie in stand gehouden.

Deelnemers bekijken een kaalkap-systeem

Veel meer biodiversiteit

Bij een natuurvolgend bossysteem ontstaat een bos met veel meer soorten (loof)bomen en biodiversiteit. Het resultaat is een prachtig bos met grote biodiversiteit, gebonden koolstof en mineralen in de bodem, een redelijk volume houtoogst met een zeer bescheiden, maar positief, saldo.

Meer informatie

Download presentatie Jaap Kuper. Zie ook www.natuurvolgendbosbeheer.nl .

De excursie is georganiseerd door Nieuwe Veluwe, Vrienden van de Veluwe en de Gelderse Natuur en Milieufederatie.

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team