Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Masterclass over lokaal eigendom bij energieprojecten

Geplaatst op 31-03-2020 in Nieuws.

Ook in de regio Arnhem-Nijmegen wordt de regionale energiestrategie (RES) steeds concreter. Bovendien starten steeds meer duurzame energieprojecten. De energietransitie wordt succesvol als burgers een actieve en betrokken rol krijgen. Daarom organiseren we samen met Energie Samen en Burgers Geven Energie een masterclass over lokaal eigendom bij energieprojecten.

Een actieve rol van burgers begint met helder beleid over participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten. Het gaat dan om participatie in de ontwikkeling en in de opbrengsten van deze projecten. Kortom de lokale overheid is aan zet om duidelijke beleidskaders te stellen voor de energietransitie. De lusten en lasten worden beter verdeeld met een goed proces en helder beleid. Hoe organiseren we dat samen? Daar gaat deze masterclass over.

Onderwerpen

In de masterclass leer je:

  • wat ‘50% lokaal eigendom’ inhoudt
  • hoe een coöperatief project ontwikkelt aan de hand van voorbeelden (vragen die aan de orde komen zijn: hoe zorg je voor participatie, wie is de omgeving, hoe betrek je die, …)
  • hoe de gemeente via beleidsregels kan sturen op goede processen, waarin lokaal eigendom, proces- en omgevingsparticipatie zijn geborgd. Met voorbeelden uit de praktijk.
  • over de financiën van duurzame energieprojecten (met uitleg over de business case, kapitaalwerving en risico’s)

Voor en door wie?

Voor gemeentelijke beleidsmedewerkers en communicatiemedewerkers (klimaatberaad), raadsleden, wethouders, waterschappen, gedeputeerden, energiecoöperaties en/of een combinatie hiervan.
De masterclass wordt gegeven door twee trainers uit de trainerspool van de participatiecoalitie RES en andere experts. Er zijn geen kosten aan deze masterclass verbonden.
De masterclass wordt naar verwachting twee keer georganiseerd: medio april/mei digitaal en/of in juni als live bijeenkomst.

Interesse? Meld je aan!

Heb je belangstelling, meld je dan alvast aan via deze link naar het aanmeldformulier. Zodra de data bekend zijn, ontvang je een persoonlijke uitnodiging.

Lees meer in deze brochures

Deze masterclass wordt georganiseerd door de Participatiecoalitie Arnhem-Nijmegen en Burgers Geven Energie.

Meer weten of vragen? Neem contact op via info@burgersgevenenergie.nl

Foto: Christine Wevers

Nando Habraken on Email
Nando Habraken
Nando Habraken
Duurzame energie en circulaire economie
Nando is onze specialist op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Hij zet zich in voor goede participatieve processen in de energietransitie, zoals de RES-sen. Meer weten? Neem contact op via email of bel naar 06-11622491.