Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Natuur- en landbouworganisaties presenteren Manifest Gezonde Voeding

Geplaatst op 17-07-2020 in Nieuws.

Tientallen organisaties op het gebied van landbouw, natuur en gezondheid roepen politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma’s aan te geven hoe Nederlanders gezonder gaan eten. Dat wil zeggen: meer groenten en fruit en minder frisdrank en vlees. Hierdoor zullen zorgkosten en milieuvervuiling dalen.
Gisteren hebben de organisaties het Manifest Gezonde Voeding aangeboden aan verkiezingscommissies van politieke partijen.

De organisaties, waaronder Transitie Coalitie Voedsel, TAPP Coalitie, Glastuinbouw Nederland, de Natuur en Milieufederaties en Hartpatiënten Nederland, willen dat Nederland een van de gezondste landen wordt op het gebied van voeding. Want zo komen we gezond uit de crisis, ook in economisch opzicht.
Voorkomen is immers beter en goedkoper dan genezen. De organisaties steunen een voorstel uit een regeringsbrief van minister Hoekstra voor gezonde en duurzame voeding, opgenomen in de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen. Hierin staat een verbruiksbelasting voor frisdrank en vlees en een subsidie of btw-verlaging op groenten en fruit.

Gezond voedsel goedkoper

De organisaties willen gezond en duurzaam voedsel zoals groenten, fruit en vleesvervangers goedkoper maken via subsidies en btw-verlaging. Ongezond voedsel en voedsel met een hoge milieu footprint moet juist duurder worden: allereerst bijvoorbeeld suikerhoudende dranken en vlees. Er komt dan wel een compensatie voor lage inkomens en boeren. Zij krijgen middelen om hun bedrijf te verduurzamen – minder milieubelasting draagt ook bij aan onze gezondheid. De grootste potentie voor een hogere consumptie van groenten en fruit ligt bij de lunch. Daarom vragen de organisaties aan politieke partijen dat de regering net als andere EU-landen een gezonde lunchcultuur gaat bevorderen met voornamelijk groenten en fruit en minder dierlijke producten. Dit kan via een landelijke subsidie en een fiscale vrijstelling voor -gratis- gezonde bedrijfslunches.

Keuzevrijheid voorop

Supermarkten moeten verplicht worden dat zeker 75 procent van de reclames zich richten op gezonde voeding (binnen Schijf van Vijf) en duurzame voeding. Kindermarketing met voedsel buiten de Schijf van Vijf moeten worden verboden, ook online. Keuzevrijheid moet voorop staan.
We eten in Nederland ten opzichte van de richtlijnen twee keer te weinig groenten en fruit en zeker vijftig procent te veel suiker en vlees. Zo worden we steeds ongezonder en stijgen zorgkosten te hard (o.a. hart- en vaatziekten, diabetes 2, darmkanker).

GoodFoodClub

De Natuur en Milieufederaties maken zich sterk voor gezonde voeding. Een van onze projecten is de GoodFoodClub. Daar vind je alle informatie over gezond, lokaal en duurzaam eten. Plus alle duurzame adresjes bij jou in de buurt. Zoals biologische boeren met landwinkels, plekken waar je onbespoten groenten en fruit kunt kopen en restaurants die werken met eerlijke lokale producten. Meer weten? Ga nu naar de GoodFoodClub!

Manifest Gezonde Voeding, 16 juli 2020

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.