Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Luchtvaart die zorgen baart

Geplaatst op 28-06-2018 in Nieuws.

‘Stop de verdere groei van de luchtvaart!’ Dat was de boodschap van enkele honderden protestanten die zich afgelopen zaterdag 23 juni in Park de Wezenlanden in Zwolle verzamelden. Om zijn stem kracht bij te zetten droeg iedere demonstrant de kleur rood.

Red de rust in Hoenderloo

Met spandoeken met opschriften als ‘Luchtvaart groeien doet de aarde gloeien’, ‘Luchtvaart die zorgen baart’, ‘Red de rust in Hoenderloo’ en ‘Noodlanding voor het klimaat’ demonstreerden ze in Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle. Ook De GNMF was er in Zwolle bij. Collega Joost Reijnen: ‘Het is goed dat we een gezamenlijk signaal afgeven dat de groei van de luchtvaart beperkt moet worden. Hiervoor moeten we onder andere het Europese treinverkeer op orde brengen en de prijzen van tickets verhogen.’

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) en Greenpeace. Het was de eerste landelijke actiedag van het Bewonersberaad. Ook GroenLinks was van de partij.

Geen bijdrage aan economie

De meeste vluchten zijn pretvluchten, volgens directeur Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “60 procent van de vluchten draagt niet bij aan de economie van Nederland”, zegt hij. “Dat zijn de vakantievluchten, de pretvluchten voor dertig euro een retourtje Barcelona, en dat zijn ook de overstappers. Het enige wat die mensen hier doen is een kopje koffie drinken en daar schiet de Nederlandse economie verder niks mee op.”

Verzet helpt

Volgens Cas van Kleef van Greenpeace was dit maar het begin: “Verzet werkt. Wij zien dat het rondom Lelystad heeft gewerkt om het uit te stellen, wij denken zelfs aan afstel, en ik denk ook dat het gaat werken als we het hebben over de luchtvaartgroei in zijn algemeenheid.”

Natuur en Milieu Gelderland stelde een visierapport op over de doorgaande groei van de luchtvaart. Lees hier het visierapport ‘We vliegen de bocht uit’.

Joost Reijnen
Joost Reijnen
Joost werkte tot september 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team