Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Leerlingen van De Rietput in Heukelum ontwerpen duurzame wijk

Geplaatst op 10-02-2017 in Nieuws.

Hoe ziet de duurzame wijk van de toekomst eruit? Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Rietput in Heukelum gingen vanochtend hierover in gesprek met wethouder Bel van de gemeente Lingewaal en gedeputeerde Van Dijk. De kinderen kwamen met veel concrete en creatieve ideeën hoe we in 2035 klimaatbestendig wonen, spelen, reizen en naar school gaan.

Gedeputeerde Van Dijk: “Speeltoestellen die energie opwekken, een windmolen als reuzenrad en een innovatief systeem voor opvangen regenwater. De kinderen hebben mij blij verrast met hun ideeën voor de duurzame wijk van de toekomst. Ook futuristische technologische oplossingen als robots en de hyperloop kwamen voorbij”.

Start jeugdcampagne

Het Gelders Energieakkoord (GEA), waarin 160 toonaangevende bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken, schakelen de hulp van kinderen in bij de energietransitie: 2035 is hun toekomst. Vandaag vond de start van de jeugdcampagne plaats in Heukelum. Op basisscholen in alle Gelderse gemeenten worden tot en met 15 april gastlessen gegeven door Gelderse politici. Met tekeningen en elfjes leggen kinderen hun toekomstbeelden en ontwerpen vast. Een jury kiest drie leerlingen uit gemeente Lingewaal uit welke worden afgevaardigd om de ideeën van de klas uit te werken tot een Gelders Actieplan op het kindercongres van het GEA  op 10 mei.

Duurzame brede school

Er werd vandaag niet alleen over de toekomst gesproken. Er zijn genoeg acties die nu al in gang gezet kunnen worden voor een beter klimaat. In een heuse klimaatdeal werden die acties vastgelegd. Wethouder Bel:  “Ik heb met de kinderen een deal gemaakt dat ze mee mogen denken over de nieuwe brede school, hoe we die duurzaam kunnen maken. De leerlingen hebben acties beloofd zoals meer fietsen en meer carpoolen”.

Meedoen?

Basisscholen en politici kunnen zich nog aanmelden via de website www.geldersenergieakkoord.nl/2035-onze-toekomst. De jeugdcampagne ‘2035: onze toekomst’ wordt namens het Gelders Energieakkoord georganiseerd door IVN Gelderland en Klimaatverbond Nederland.

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team