Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Leden in beeld: Groentje inspireert inwoners van Wezep

Geplaatst op 24-06-2020 in Nieuws.

Milieu- en Natuurvereniging Groentje in Wezep bestaat uit echte doeners. Wanneer dit interview wordt gehouden, hebben enkele bestuursleden net een cursusochtend Fruitbomen Snoeien achter de rug. In een boomgaard hebben ze 30 deelnemers de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. Marten Muller: “Onze werkwijze is vooral: Laten zien wat iedereen kan doen voor een groenere omgeving”.

Maar ook zelf steken ze graag de handen uit de mouwen. Rondom de bijenstal van de regionale imkervereniging zijn ze de oude boomsingels aan het uitdunnen. Zieke essen en opslag van struiken maken plaats voor een betere biodiversiteit van insectvriendelijke bomen en struiken.

Motorcross

Groentje klopt graag aan bij Natuur en Milieu Gelderland. Bijvoorbeeld om kennis van bestrijdingsmiddelen, die de gemeente wil inzetten tegen de eikenprocessierups. Marten: “Maar jullie waren ook belangrijk in het verzet tegen de uitbreiding van het motorcrossterrein bij de Wezepse Hei”. Ook bezocht Groentje de informatiebijeenkomsten van Natuur en Milieu Gelderland over de regionale energiestrategieën (RES). Want ook hun gemeente Oldebroek heeft opgaven voor duurzame energie.

Groentje probeert het natuur- en milieubeleid te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het schrijven van brieven of door in te spreken bij raadscommissies. “Niet alleen de gemeente, maar inwoners horen graag van ons wat wij van bepaalde kwesties vinden. Maar wij zoeken het ook op verbinden en verbreden”.

Inspireren

Alida Bosma vult aan: “Zo is het ook ontstaan. Wij willen anderen inspireren. Al bij onze start, bijna 30 jaar geleden, vertelden wij over milieuvriendelijk huishouden en biologisch tuinieren. Onder het motto: dat kun je zelf doen”.

Een recent voorbeeld daarvan is het project Dorpen in het Groen, met Landschapsbeheer Gelderland. Marten: “In de afgelopen anderhalf jaar hebben tachtig inwoners 22.000 struiken en bijna 700 bomen geplant. Het ging om streekeigen groen dat op erven werd geplant. Zo willen wij werken: samen met de inwoners Wezep groener en duurzamer maken”.

 Natuur- en milieuvereniging Groentje Wezep

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.