Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Landschapselementen: wat en hoe?

Geplaatst op 03-02-2021 in Nieuws.

Webinar landschapselementen, 27 januari ’21

Deze keer waren er tachtig mensen aanwezig bij deze Geef om Gelderland-activiteit! Een recordopkomst waar we natuurlijk erg blij mee zijn.

We hebben laten zien wat wij namens het Deltaplan Biodiversiteit doen om landschapselementen, groenblauwe dooradering en biodiversiteit onder de aandacht te brengen

Daarnaast ging onze gastspreker van de Vlinderstichting in op het belang van deze landschapselementen voor de leefomgeving van de vlinder. En natuurlijk zijn we ook ingegaan op wat individuen of lokale groepen kunnen doen om de biodiversiteit in onze provincie te versterken.

Groenblauwe dooradering

Het aanvalsplan Landschapselementen stelt de ambitie van 10 % groenblauwe dooradering voor het gehele landelijk gebied centraal. Een netwerk van landschapselementen in de vorm van groen-blauwe dooradering is van groot belang voor de kwaliteit en identiteit van het cultuurlandschap. Landschapselementen zijn, zeker in agrarische gebieden, van grote waarde voor de biodiversiteit. Landschapselementen zorgen voor een beter ecologisch evenwicht, waardoor plaag- en roofsoorten in balans kunnen komen.


(Visualisatie op basis van topografische kaart, Dirk Oudes,WUR, 2016)

Wil jij ook wat doen? Je kan natuurlijk aan de slag in je achtertuin, balkon of straat. Ook in de stad is groenblauwe dooradering van belang. Neem daarvoor vooral eens een kijkje op www.maakgrijsgroener.nl.

Daarnaast kan je je gemeente of provincie aanspreken op het belang van 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied. Participatie onder de nieuwe Omgevingswet (omgevingsvisie) biedt daarvoor kansen. Handige hulpmiddelen bij het maken van een omgevingsvisie zijn onder andere de Landschapsbiografie en de Meetlat Biodiversiteit. Neem voor de links naar deze hulpmiddelen en andere informatie vooral even een kijkje in onze presentatie van de bijeenkomst.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.