Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Koningin Máxima bezoekt Windpark Nijmegen-Betuwe

Geplaatst op 31-01-2017 in Nieuws.

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op 31 januari een werkbezoek gebracht aan het Windpark Nijmegen-Betuwe. Tijdens haar bezoek sprak zij met de initiatiefnemers, vertegenwoordigers van de coöperatie WindpowerNijmegen en de Gelderse Natuur en Milieufederatie, lokale bestuurders, investeerders en omwonenden.
De gesprekken gingen onder meer over de mogelijkheden om door burgers een dergelijk molenpark te realiseren, het vinden van financiering  en het betrekken van de regionale en lokale overheid. Daarnaast kreeg Koningin Máxima in de windturbine uitleg over de techniek en ‘beklom’ zij de turbine via een virtual reality-bril.

Duurzame energie

In 2015 bezocht Koningin Máxima TexelEnergie dat onder andere duurzame energie produceert met gebruik van wind, zon en biomassa (houtkachel). TexelEnergie, winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, heeft zich laten inspireren door het Deense CO2-neutrale eiland Samsø. Koning en Koningin bezochten Samsø tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken eerder dat jaar. In januari 2016 woonde Koningin Máxima in Delft een bijeenkomst bij over ‘Het verder brengen van de decentrale duurzame energiebeweging’.

HMK Maxima bij Windpark NB - Foto John Voermans

Koningin Máxima in gesprek met de initiatiefnemers. Foto: John Voermans

Hele regio

Windpark Nijmegen-Betuwe is eigendom van duizend inwoners uit de regio, die zich hebben verenigd in de coöperatie WindpowerNijmegen. Zij hebben samen € 2 miljoen bij elkaar gebracht voor de realisatie van het park.
Windpark-directeur Pim de Ridder ziet kansen om de hele regio Arnhem-Nijmegen van duurzame energie te voorzien. Voor het eerst, door samenwerking met energiecoöperaties uit de omgeving. “Op dit moment loopt een aanbesteding van zeventien gemeenten die zelf hun energie willen inkopen. Daar doen wij natuurlijk aan mee”.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.