Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Klimaatakkoord kan niet zonder CO2-heffing

Geplaatst op 24-04-2019 in Nieuws.

InkoppertjeHet Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzoekt momenteel hoe een CO2-heffing uitpakt voor de Nederlandse economie en het klimaat. Milieudefensie, Greenpeace, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties en de Jonge Klimaatbeweging vinden dat het klimaatakkoord niet zonder CO2-heffing kan. De eerste uitkomsten van het PBL bevestigen dit nu.

Klimaatakkoord en CO2-heffing

Uit de voorlopige berekeningen van het PBL blijkt dat een CO2-heffing een effectieve en eerlijke manier is om grote hoeveelheden CO2 te reduceren. De maatregelen uit het Ontwerp-Klimaatakkoord leverden onvoldoende op aan CO2-reductie. Maar een CO2-heffing brengt de doelstellingen uit Parijs eindelijk dichterbij. Deze eerste resultaten laten zien dat een CO2-heffing niet kan ontbreken in het Klimaatakkoord.

Milde heffing

Vorige maand presenteerden de natuur- en milieuorganisaties een eigen variant voor een CO2-heffing. Daarin betaalt de industrie voor haar eigen verduurzaming en hoeven huishoudens daar niet voor op te draaien. De groene organisaties pleiten voor een milde heffing, met oog voor de belangen van de werknemers. De opbrengst van de heffing moet gaan naar verduurzaming van de industrie. Bedrijven die zich niet aan de afspraken houden en onverminderd blijven uitstoten moeten een boete krijgen.

De groene organisaties dringen erop aan dat ook dit voorstel wordt beoordeeld door het PBL Dan kan het kabinet snel aan de slag met een CO2-heffing die het klimaat beschermt. En die de innovatie en bedrijvigheid in Nederland stimuleert.

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team