Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jongerenparticipatie in de energietransitie: hoe?

Geplaatst op 22-04-2021 in Nieuws.

De energietransitie is gebaat bij een brede maatschappelijke betrokkenheid. Maar… ‘de jongere’ denkt en doet nog niet erg actief mee in de reguliere participatieprocessen van gemeenten en regio’s. Om RES-regio’s te helpen jongeren beter te betrekken bij de energietransitie hebben we een flyer gemaakt met tips en praktijkvoorbeelden.

Zo’n 75 à 80% van de jongeren maakt zich zorgen over het klimaat, blijkt uit diverse onderzoeken*. En daarbij wil driekwart van de jongeren meer doen voor het klimaat.

Op dit moment worden overal in Nederland belangrijke keuzes gemaakt over de energietransitie: hoe snel, welke energiebronnen, welke productielocaties, onder welk voorwaarden en hoe wordt de lokale gemeenschap betrokken? Bovendien is er komende jaren nog heel wat werk te verzetten. De stem en bijdragen van jongeren mogen daarbij absoluut niet ontbreken. Hoog tijd dus om werk te maken van jongerenparticipatie. Hoe? Door ze op te zoeken waar ze zijn, op een manier die bij hen past.

Geef jongeren een stem

De afgelopen drie jaar hebben de Natuur en Milieufederaties in een reeks verschillende campagnes, projecten en onderzoeken ervaring opgedaan met de doelgroep jongeren. In de flyer Jongerenparticipatie in de energietransitie: hoe organiseer je dat? vatten we samen wat we daarbij geleerd hebben. Hierbij staan drie stappen centraal en geven we per stap praktische tips en voorbeelden.

We denken graag mee over hoe jongerenparticipatie in de RES-regio of gemeente vorm kan krijgen. Neem hiervoor contact op met onze collega Nando (n.habraken@natuurenmilieugelderland.nl), die kan je er uitstekend mee helpen!

* Jongeren maken zich zorgen over het klimaat:

BNNVara, 11 februari 2020: https://www.bnnvara.nl/artikelen/wat-is-een-klimaatdepressie

Rode Kruis, 24 november 2020: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/meer-zorgen-over-klimaat-sinds-coronacrisis/ 

Nederlands Jeugd Instituut, 3 februari 2021: https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/Jongeren-maken-zich-veel-zorgen-over-klimaat

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.