Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jongeren: liever 1 grote windmolen dan 15 zonnevelden

Geplaatst op 06-04-2020 in Nieuws.

Klik voor een vergroting

Als het gaat om duurzame energie, kiezen jongeren liever voor een grote windmolen dan vijftien voetbalvelden met zonnepanelen. Een grote windmolen wordt ook verkozen boven 300 kleine windmolens, vijftig lokale mestvergisters of drie waterkrachtcentrales. Dit blijkt uit Swipocratie, een project waarbij ruim 200 jongeren in de Cleantech Regio hun mening konden geven over de energietransitie.

In de Cleantech Regio werken de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen samen aan een duurzame toekomst. Met de tool Swipocratie van de Natuur en Milieufederaties gaven jonge inwoners (16-26 jaar) op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo kregen ze bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld als: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”.

Keuzes

71% van de jongeren wil meer doen om klimaatverandering tegen te gaan en 67% houdt rekening met klimaat bij de keuzes die gemaakt worden. Bijvoorbeeld door vaker een warme trui te dragen, korter te douchen of minder kleren te kopen. Minder vliegen en auto-delen blijken het minst populair.

Swipocratie

De Swipocratie is tussen medio januari en medio februari 2020 uitgevoerd in opdracht van de Cleantech Regio. De resultaten zijn meegenomen in de concept Regionale Energiestrategie.
De Swipocratie is een tool van Watt Nou!, een project van de Natuur en Milieufederaties.

Wil jij ook weten wat jongeren in jouw regio vinden van de energietransitie? En aan de slag met Swipocratie? Neem dan contact op met Marieke Gorkink van Natuur en Milieu Gelderland.

Infographic Jongeren in de Cleantech Regio over de energietransitie

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.