Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jongeren in Cleantech Regio Tinderen voor het klimaat!

Geplaatst op 16-01-2020 in Nieuws.

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In zeven Gelderse gemeenten van de Cleantech Regio kan dat nu. Op 16 januari is namelijk de Swipocratie van start gegaan waarin de mening van jongeren centraal staat. Via de online tool krijgen zij diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Ben jij jonger dan 26 jaar en woon je in de gemeente Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst, of Zutphen? Swipe dan mee en laat je horen!

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld als: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”.

De Swipocratie is ontwikkeld vanuit het project Watt Nou! Watt Nou is een project van de Natuur en Milieufederaties om jongeren te betrekken bij de energietransitie. Inmiddels hebben jongeren van 12 Utrechtse gemeenten met Watt Nou! meegedaan. In Gelderland heeft de Cleantech Regio de primeur. De zeven gemeenten in deze regio starten als eerste met de Swipocratie. De resultaten worden meegenomen in het proces van de Regionale Energiestrategie.

In Gelderland wordt Watt Nou! gecoördineerd door de GNMF in samenwerking met Spectrum. Gemeenten en/of regio’s die belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met Marieke Gorkink, m.gorkink@gnmf.nl

Meer informatie over Watt Nou
Swipe nu mee!

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.