Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jongeren denken met game na over energie en landschap

Geplaatst op 15-10-2020 in Nieuws.

Op 7 oktober jl. hebben tien jongeren via de online We Energy Game meegedacht over duurzame energievoorziening en de daarbij horende ingrepen in het landschap. In het spel konden ze landelijke en stedelijke gebieden inrichten met de opdracht om dat energieneutraal te doen.

De ingrepen in het landschap hadden consequenties voor Productie, People, Planet, Profit en Balans in de gemeente. Het aantal punten voor Planet gaat bijvoorbeeld omhoog met een nieuwe windmolen toevoegen, maar tegelijk naar beneden voor People, omdat mensen er minder blij van worden.

Dat bleek voor stedelijke gebieden lastig. Een optie was om samen te werken met de landelijke gebieden, maar hoe precies en willen zij dat wel? Hmmm… lastige keuzes! Interessant om te zien welke afwegingen jongeren daarin maken.

RESq-your-future is één van de initiatieven van JongRES in samenwerking met de Cleantech Regio, Spectrum en Natuur en Milieu Gelderland, om jongeren actief te betrekken bij de energietransitie en het ruimtelijk beleid.

Ben je zelf een jonge enthousiasteling die mee wil denken over het klimaat en duurzame energie in onze prachtige provincie, neem dan contact op met oost@jongresnederland.nl of neem een kijkje op: https://jongres.nl/.

Voor beleidsmakers, gemeentes en jongerenvertegenwoordigers was dit een heel interessante avond. De keuzes worden vol overtuiging gemaakt en de kritische vragen roepen op tot verdere discussie. De resultaten worden gebruikt voor de RES 1.0 van de Cleantech regio, zodat de Regionale Energiestrategie ook met input van jongeren tot stand komt.

Nando Habraken on Email
Nando Habraken
Nando Habraken
Duurzame energie en circulaire economie
Nando is onze specialist op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Hij zet zich in voor goede participatieve processen in de energietransitie, zoals de RES-sen. Meer weten? Neem contact op via email of bel naar 06-11622491.