Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Je eigen fijnstofmeter: hoe bevalt dat?

Geplaatst op 16-12-2020 in Nieuws.

In de Zuid-Arnhemse wijk Rijkerswoerd heeft Henk Stam een meetkastje voor fijnstof in zijn tuin hangen. “Ik vind het leuk om bij te dragen aan de wetenschap. De gegevens gaan naar Luftdaten, een citizen science community voor luchtkwaliteit, die ook samenwerken met het RIVM,” vertelt dhr. Stam. “Schone lucht is voor iedereen belangrijk, toch?!” Daarom gaf hij zich op voor het Burgermeetnet van Natuur en Milieu Gelderland in samenwerking met Luchtwachters Arnhem.

Houtkachel
Het kastje meet fijnstof in twee categorieën: deeltjes met een doorsnede kleiner dan 10 micrometer (0,01 mm, een honderdste van een millimeter) en deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (0,0025 mm). Ter vergelijking: de doorsnede van een mensenhaar is ongeveer 70 micrometer. Henk Stam kan online de gegevens van zijn eigen meter volgen. “Als iemand in de straat de houtkachel aan heeft en de wind staat mijn kant op, dan zie ik dat meteen in de waarden.”

Na de installatie van het kastje ging het verder vanzelf, hij heeft er geen omkijken naar. “Wat ik aardig vind, is dat je je eigen meter in elkaar zet en verder dat je je gegevens kunt vergelijken met de gegevens van meters in je buurt. Ik heb een snelkoppeling op mijn bureaublad. Eens per maand check ik of de meter nog werkt. Tot nu toe doet hij het prima!”

Ook je eigen fijnstofmeter? 
Zodra het weer kan, organiseren Natuur en Milieu Gelderland in samenwerking met Luchtwachters Arnhem nieuwe workshops om je eigen fijnstofmeter te bouwen. Geef je hier alvast op, dan ontvang je een seintje als het zover is.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.