Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jan vertelt

Geplaatst op 20-09-2022 in Nieuws.

Jan Roemer woont nu al zo’n 40 jaar in Arnhem en hij is iemand die zich heel betrokken voelt in de wijk en de stad waar hij woont. “Ik heb steeds meer een gevoel van verbondenheid met mijn woonwijk, het Spijkerkwartier, en met mijn stad.” Zo is hij een trouwe deelnemer aan de jeu-des-boulesclub, onderhoudt hij met enkele buurtgenoten de Schooltuin én hij is 1 van de Luchtwachters. In dit artikel lees je meer over zijn betrokkenheid bij de schone lucht in Arnhem.

Luchtwachter, wat is dat eigenlijk en hoe zijn de Luchtwachters begonnen?

“Wij bewaken de schone lucht in Arnhem. Dat doen we door met de gemeente in gesprek te gaan en door actie te voeren. Voor mij betekent het luchtwachterschap dat ik mijn leefomgeving en de luchtkwaliteit bestudeer. Dat doe ik op een burgerwetenschappelijke manier, zonder aannames. In 2017 bracht de Milieudefensie een rapport uit over de luchtkwaliteit in Nederland. Daaruit bleek dat Arnhem, bij de Peperbus, het vieste punt was van heel Nederland. Ze plaatsten een oproep om je aan te sluiten. De Peperbus zit slechts op een paar honderd meter van mijn woning, dus ik voelde me wel aangesproken. In eerste instantie nam men aan dat de vervuilde lucht veroorzaakt werd door het vele verkeer rondom de Peperbus. Met mijn metingen wil ik die aanname niet al van tevoren doen.”

Hoe bestudeer je de luchtkwaliteit van Arnhem?

“Buiten mijn woning hangt een meetkastje. Hierin zit een processor, GPS, een antenne, meetapparatuur en allerlei frutsels. Met een snoertje naar binnen is het kastje verbonden met mijn computer. De data van het meetkastje gaat naar het internet en een dashboard leest het uit. Zo weet je van deze specifieke plek in Arnhem over een langere periode hoe de luchtkwaliteit is. Hoe meer van deze kastjes in Arnhem en ook in Nederland hangen, hoe meer data je hebt. Uit die data kan je conclusies trekken. Bijvoorbeeld over de invloed van weersomstandigheden op de luchtkwaliteit.”

Wat doe je zoal als Luchtwachter?

Ik maak de meetkastjes voor andere Arnhemmers, die ook de luchtkwaliteit bij hun woning willen meten. Daarvoor bestel ik de onderdelen en ik soldeer het kastje in elkaar. Tijdens een workshop leg ik de mensen uit hoe het kastje werkt en help ik hen om hun eigen kastje te verbinden aan hun laptop. Een deel van mijn werk bestaat uit tijd achter de computer doorbrengen: programmeren, software installeren, de data van de meetkastjes controleren. Daarnaast lees ik ontzettend veel over de techniek achter data-analyse en het bouwen van meetapparatuur. Die kennis helpt me bijvoorbeeld om de data beter te kunnen analyseren.

Behalve met het meten van de luchtkwaliteit houd je je ook bezig met andere metingen, zoals het meten van de temperatuur. Waarom doe je dat?

“Ik houd bij wat voor invloed de klimaatverandering heeft op de temperatuur. Door over een lange periode van jaren te meten, kun je naar de politiek aantonen dat er iets aan de hand is en daarmee heb je een stem voor beleidsveranderingen. Zo vind ik dat we veel meer groen nodig hebben in de stad. Vroeger werkte ik in Wolfheze en als ik ’s avonds naar huis fietste en ik reed de stad in, dan werd het warmer. Soms was dat wel 4 of 5 graden verschil. De verstening van een stad houdt warmte vast!

Maar ondertussen is er ook een groeiende behoefte aan woningen…

Ja, op zich vind ik dat niet zo erg, maar verspreid die woningen dan in de hele stad. Waarom zou je huishoudens in Rijkerswoerd de ruimte geven en in het Spijkerkwartier de mensen op elkaar stapelen? Dat geeft me een dubbel gevoel.

Tot slot, wat wil je graag nog voor elkaar krijgen als Luchtwachter?

Ik vind het belangrijk dat we een community ontwikkelen van betrokken burgers in Arnhem. Maar dat is moeilijk. Dat is het moeilijkste van het hele gebeuren: hoe krijg je een community? We leven in een democratie, maar die kan alleen functioneren als burgers kennis vergaren, meedenken, contact leggen met politici. Alleen op die manier kan je wat bereiken. Zoals bijvoorbeeld bijdragen aan een gezonde, schone lucht in je leefomgeving.

Jan is 1 van de Luchtwachters, die de workshop Burgermeetnet verzorgt! Wil je ook graag bijdragen aan het verzamelen van data en eens kijken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is bij jouw woning? Sluit je dan aan en volg de workshop!

Schrijf je in voor de workshop van donderdagavond 29 september

 

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.