Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jan Rotmans: “Over tien jaar is Gelderland koploper, afgesproken?”

Geplaatst op 02-02-2018 in Nieuws.

“We moeten doorpakken op de energietransitie. We hebben afrekenbare doelen en moeten de vrijblijvendheid voorbij. We gaan aan de slag met laaghangend fruit én nieuwe technieken en processen”. Aldus Asje van Dijk, voorzitter van het Gelders Energieakkoord (GEA), tijdens het 3e GEA Jaarcongres op 1 februari in Nijmegen.

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, maakte tijdens het congres een afspraak met de aanwezigen: over 10 jaar is Gelderland koploper. Rotmans: “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. De energietransitie is vooral een mentale en organisatorische transitie en in mindere mate een technische transitie. Wees niet bang!”

200 GEA deelnemers

Wethouders Piet de Klein (Beuningen) en Harriët Tiemens (Nijmegen) nam de zaal mee in hun energietransitieproces. En met trots onthaalde GEA-voorzitter Van Dijk de 199ste en 200ste deelnemers aan het GEA: gemeente Nijkerk, vertegenwoordigd door wethouder Wim van Veelen, en Regio Foodvalley, vertegenwoordigd door Lara de Brito. Welkom!

Ingrid Thijssen, CEO van Alliander, gaf twee praktische tips: Pak de transitie programmatisch aan, per wijk. En organiseer de dialoog met de burgers. Ook vulde ze de boodschap van Jan Rotmans aan: “De grootste uitdaging is de maatschappelijke verandering. Niet de techniek of de financiën. Vergeet bij samenwerking de netbeheerder niet. Onze expertise staat klaar voor gemeenten. Wij hebben de verantwoordelijkheid om kosten zo laag mogelijk te houden. Planning is nodig, net als afweging maken op investeringsagenda’s”.

Dagvoorzitter Natasja van den Berg en GEA-secretaris Thijs de la Court sloten de avond af met de top 5 aan adviezen voor coalitieakkoorden voor na de gemeenteraadsverkiezingen. Tientallen tips en aanbevelingen staan klaar voor de college-akkoorden die daarop volgen. Klimaat en energie worden in álle Gelderse gemeenten een thema van belang. Het GEA-team zal adviezen, tips en aanbevelingen persoonlijk inbrengen in alle Gelderse coalitieonderhandelingen.

 Website Gelders Energieakkoord

 Top 5 Adviezen voor coalitieakkoorden, GEA, 1 februari 2018

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team