Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Inzicht in luchtkwaliteit Gelderland

Geplaatst op 31-03-2021 in Nieuws.

Schone lucht in Gelderland: dat was het thema van de Geef om Gelderland-bijeenkomst op 31 maart. Bijna 60 deelnemers deden mee. De twee gastsprekers, Moniek Zuurbier van GGD Gelderland en Hester Volten van het RIVM, gaven goed inzicht in de Gelderse luchtkwaliteit, de bronnen van vervuiling, hoe er wordt gemeten en wat eraan gedaan wordt.

Ook het burgermeetnet kwam aan bod. Het samen meten door burgers, de zogenoemde citizen science, is een vrij nieuw fenomeen. De metingen die daarmee gedaan worden, zijn over het algemeen goed. De metingen geven inzicht en helpen om met elkaar, de overheid of met de veroorzaker in gesprek te gaan.

Het verbeteren van de luchtkwaliteit is van groot belang voor zowel de natuur als de gezondheid van mensen.  Door luchtvervuiling neemt de biodiversiteit af, verslechteren bossen en loopt de kwaliteit van het oppervlaktewater terug. En mensen leven gemiddeld een jaar korter vanwege luchtvervuiling. Alle reden dus om er iets aan te doen. Gemeenten kunnen zich aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord (www.schoneluchtakkoord.nl). In Gelderland hebben de gemeenten Arnhem, Nijmegen, Aalten, Harderwijk, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel dat inmiddels gedaan.

De presentaties kun je downloaden. Heb je vragen? Neem dan contact op met Marieke Gorkink. m.gorkink@natuurenmilieugelderland.nl

Presentatie GGD: Schone lucht en gezondheid

Presentatie RIVM: Samen meten en wat je zelf kunt doen

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.