Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Houtrook geeft overlast en kent gezondheidsrisico’s

Geplaatst op 25-05-2017 in Nieuws.

Bij de Helpdesk van de GNMF komen regelmatig meldingen binnen van overlast door houtrook. Bijvoorbeeld door de houtkachel of de barbecue van de buren. Heb je zelf een open haard, houtkachel of stook je bijvoorbeeld hout in een vuurkorf, of denk je erover om er een te kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar voor het milieu en de gezondheid is het echt niet goed.

Wist je bijvoorbeeld dat je als je één kilo hout stookt in een vuurkorf, dat dit net zoveel fijnstof geeft als dat je 3000 kilometer rijdt met een vrachtwagen? Houtrook veroorzaakt luchtvervuiling, zoals fijnstof, en kan ook stankoverlast geven. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, net als verschillende kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout. En de rook is vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.

Onderzoek GGD

Volgens onderzoek van de GGD naar de gezondheidsproblemen van houtrook, blijkt dat één op de tien Nederlanders last heeft van de houtrook uit de houtkachel of open haard van de buren. Volgens de GGD is de huidige wetgeving rond schoorstenen niet toereikend. Zo mogen ze heel dicht bij de ramen van buurwoningen zitten en mogen ze lager uitkomen dan het dak van de buurman. Rook kan daardoor makkelijk in de woningen van buren terechtkomen, zonder dat daar tegen opgetreden kan worden.

Wil je toch genieten van een houtvuur? Lees dan op de site van Milieu Centraal hoe je de overlast tot een minimum kan beperken. Voor meer informatie over de schadelijkheid en overlast van houtrook en wat je eraan kan doen, kijk op: www.houtrookvrij.nl of www.energievergelijk.nl.

In 2014 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de Toolkit Houtstook gepubliceerd. Hierin staan handleidingen voor houtstokers, de gehinderden, gemeenten en de GGD.

   Toolkit Houtstook, Ministerie van I&M, mei 2014

  Rapport Overlast door houtrook, GGD Groningen e.a, oktober 2015

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team