Skip navigation MENU

Houtkachel? Ja, nee of onder voorwaarden?

Geplaatst op 14-01-2021 in Nieuws.

Houtrook is één van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in bewoonde gebieden en oorzaak van akelige luchtwegklachten. Niet doen dus, want hoe je het ook went of keert een kachel zal altijd voor uitstoot zorgen wat slecht is voor mens en natuur.

Zolang er echter geen sprake is van een verbod, geven we graag tips en adviezen om in ieder geval verstandig(er) te stoken.

  • Kijk op www.stookwijzer.nu: daar kun je actueel zien of je in jouw woonplaats op dat moment kunt stoken.
  • Verder kan je met een paar slimme technieken je de schadelijke uitstoot fors beperken.

Ook geven we voor de inwoners van Arnhem een workshop Kachel Stoken. Gemeenten die ook belangstelling hebben om deze workshop voor hun inwoners te organiseren kunnen zich melden bij m.gorkink@natuurenmilieugelderland.nl. Ook ervaren stokers steken er nog veel van op, wijst de praktijk uit.

Een andere praktische tip is je te abonneren op het stookalert van de RIVM.

Geen overlast, wel gezelligheid

Steeds meer gemeenten gaan over tot concrete maatregelen om de overlast te beperken. De stookcursus is er één van. Andere opties zijn een slooppremie voor oude kachels, een subsidie op een katalysator en een verbod bij overlast en/of bij mist en windstil weer. Lastig is nog dat ‘overlast’ moeilijk aan te tonen is. TNO werkt daarom aan een meetprotocol.

Nu zoveel mensen veel thuis zijn, blijkt de verkoop van houtkachels vorig jaar gestegen. De behoefte aan gezelligheid thuis is duidelijk. De zoektocht blijft dan om gezelligheid te creëren zonder luchtvervuiling en overlast.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.