Skip navigation MENU

Houtkachel? Ja, nee of onder voorwaarden?

Geplaatst op 14-01-2021 in Nieuws.

Houtrook is één van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in bewoonde gebieden en oorzaak van akelige luchtwegklachten. Niet doen dus, zou je zeggen.

Onder voorwaarden

Dat zeggen we ook. Daarbij zeggen we ook dat het volledig uitbannen van de houtkachel op dit moment niet realistisch is, zolang er geen sprake is van een verbod. Dus áls je een houtkachel hebt, stook dan verstandig. Met een paar slimme technieken kan je de schadelijke uitstoot fors beperken. Daarom zijn we blij met de workshop ‘Kachel stoken zonder overlast’ van Wijbrand Pauw.

Heb je zelf een kachel? Geef je op voor deze cursus. Ook ervaren stokers steken er nog veel van op, wijst de praktijk uit.

Een andere praktische tip is je te abonneren op het stookalert van de RIVM.

Geen overlast, wel gezelligheid

Steeds meer gemeenten gaan over tot concrete maatregelen om de overlast te beperken. De stookcursus is er één van. Andere opties zijn een slooppremie voor oude kachels, een subsidie op een katalysator en een verbod bij overlast en/of bij mist en windstil weer. Lastig is nog dat ‘overlast’ moeilijk aan te tonen is. TNO werkt daarom aan een meetprotocol.

Nu zoveel mensen veel thuis zijn, blijkt de verkoop van houtkachels vorig jaar gestegen. De behoefte aan gezelligheid thuis is duidelijk. De zoektocht blijft dan om gezelligheid te creëren zonder luchtvervuiling en overlast.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Marieke is het aanspreekpunt voor communicatie, het project Schone Lucht Arnhem, GoodFoodClub en voedsel in het algemeen. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.

We heten vanaf nu Natuur en Milieu Gelderland. Voor jou verandert er niets. Meer lezen over onze nieuwe naam