Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Hogere schoorsteen nodig voor gieterij Vulcanus in Doetinchem

Geplaatst op 19-03-2019 in Nieuws.

Om de stankproblematiek bij gieterij Vulcanus in Doetinchem te verminderen, moet de nieuwe schoorsteen minimaal 40 meter hoog worden. Omwonenden hebben al zeer lang te maken met de uitstoot van zeer onaangename geurstoffen. Dit schrijft de GNMF in haar zienswijze op de aanpassing van de milieuvergunning van Vulcanus.

De maatregelen uit het Plan van Aanpak van Vulcanus uit 2014 hebben tot nu toe niet geleid tot een verbetering. Maarten Visschers (GNMF): “Ook bij diverse andere gieterijen worden schoorsteenhoogtes van minimaal 40 meter in acht genomen om stankoverlast zoveel mogelijk te verminderen. Een voorbeeld hiervan is de Nijmeegse IJzergieterij. De inwoners van Doetinchem hebben ook recht op een dergelijke schoorsteen.”

Dioxinemeting

Daarnaast heeft de GNMF in haar zienswijze aangegeven dat er nog een derde dioxinemeting dient te worden uitgevoerd. In oktober en november 2018 zijn twee dioxinemetingen verricht, met respectievelijk een overschrijding en een onderschrijding van de normen als resultaat. Aanvullende dioxinemetingen dienen aan te tonen wat er structureel aan de hand is.

Zienswijze Aanpassing milieuvergunning Vulcanus, GNMF, 18 maart 2019

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team