Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Bouwplan Hofstede de Wijck bij Elburg aangepast

Geplaatst op 07-01-2020 in Nieuws.

Hofstede De Wijck

Projecttekening Hofstede De Wijck. (c) HW Tekenburo

De bouwplannen voor Hofstede De Wijck bij Elburg zijn aangepast. Omwonenden en de Gelderse Natuur en Milieufederatie tekenden bezwaar aan tegen eerdere ontwerpen. Deze zouden onder meer de openheid van het landschap aantasten. Uiteindelijk heeft men besloten het complete bouwplan op te schuiven. Ook zal het landhuis een andere kleur krijgen.

Het oorspronkelijke ontwerp zou bovendien inbreuk maken op de aanwezige unieke setting van een aantal terpen met monumentale bebouwing. Deze landschappelijke eenheid karakteriseert het landschap ter plaatse. Ze verwijst naar het Zuiderzee-tijdperk toen bewoners zich met behulp van opgeworpen terpen probeerden te beschermden tegen wateroverlast.

Waardevol open gebied

Ondanks het provinciale beschermingsniveau van het waardevol open gebied bleef de gemeente de plannen verdedigen. De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft daarom diverse malen gepleit om een mediationtraject. Er waren tenslotte voldoende mogelijkheden voor aanpassing van het plan. De gemeente en de initiatiefnemers voelden daar niets voor.

Uiteindelijk deed men toch water bij de wijn. Bovendien nam de gemeenteraad een motie aan die de mogelijkheid van het oprichten van nieuwe landhuizen in deze omgeving moet voorkomen. Het nieuwe plan ligt tot 26 februari ter inzage bij de gemeente Elburg.

Bernhard Oosting on Email
Bernhard Oosting
Bernhard Oosting
Ruimtelijke ordening, natuur en landschap
Meer weten? Neem contact op met Bernhard: b.oosting@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2932 7274