Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Het groene verkiezingsdebat

Geplaatst op 24-02-2021 in Nieuws.

Jongeren en experts gaan op 4 maart in debat met landelijke politici. Aan de orde komen oplossingen voor klimaatverandering, biodiversiteitsherstel en mogelijkheden voor duurzame voedselproductie. Inmiddels hebben politici van tien partijen toegezegd deel te nemen aan dit Groene debat.

Deze politici verdedigen hun verkiezingsprogramma op groene en duurzame thema’s. Belangrijk, want de keuzes van nu zijn essentieel voor de toekomst. Die keuzes maken we allemaal in het stemhokje op 15, 16 en 17 maart a.s.

Jongeren en wetenschappers in de denktank JongerenXNaturalis hebben een manifest met oplossingen opgesteld. Dit manifest vormt op 4 maart het vertrekpunt van het debat. Louise Vet, emeritus hoogleraar ecologie, is voorzitter van de jury.

Stellingen

De vier stellingen worden geïntroduceerd door experts:

  • Aniek Moonen, Jonge klimaatbeweging, woordvoerder JongerenXNaturalis: “Jongeren moeten een zwaarwegende stem krijgen in en structureel mee kunnen praten over politieke beslissingen over de biodiversiteits- en klimaatcrisis.”
  • Coenraad Krijger, directeur IUCN NL: “Het is de hoogste tijd dat er een Ministerie van Klimaat en biodiversiteit komt.”
  • Koos Biesmeijer, Hoogleraar Natuurlijk Kapitaal, directeur wetenschap Naturalis Biodiversity Center: “Investeer veel meer in onderzoek en educatie over klimaat en biodiversiteit en maak het voor iedereen toegankelijk.”
  • Eva Koffeman, VN Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel: “We moeten onze ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. Door op alle vlakken te consuminderen. De overheid moet duurzame productie stimuleren door de milieukosten te belasten.”

Deelnemende politici

De volgende politici hebben hun deelname bevestigd:
Joris Thijssen (PvdA)
Laura Bromet (GroenLinks)
Cees de Jong (CDA)
Frank Wassenberg (PvdD)
Ellen Verkoelen (50PLUS)
Floris Eigenhuis (Volt Nederland)
Femke Wiersma (BoerBurgerBeweging)
Gideon van Meijeren (FVD)
Frank Futselaar (SP), en
Tjeerd de Groot (D66).

Debat online volgen

Het Groene Verkiezingsdebat is een initiatief van Deltaplan Biodiversiteitsherstel, IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center. Het vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.

Het begint om 16.00 uur, de uitzending duurt tot 17.30 uur. Meld je aan via groendebat.nl, zoek een plek op de digitale tribune en volg het debat live!

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.