Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Helpt mondkapje tegen vervuilde lucht?

Geplaatst op 12-02-2021 in Nieuws.

Als we toch allemaal mondkapjes dragen, zou het mooi zijn als we daar ook luchtvervuiling mee afvangen. Een geluk bij een ongeluk, zeg maar.

Mondkapjes en fijnstof

We vroegen het RIVM of mondkapjes inderdaad vervuilde lucht filteren. Het antwoord komt neer op: een beetje, het ligt eraan. “De grote variaties in mondkapjes maakt een eenduidig antwoord niet mogelijk”, meldt de woordvoerder.

Op veel mondkapjes vind je een code – FFP1, 2 of 3 – die verwijst naar een Europese norm voor hoeveel fijnstof wordt tegengehouden. De term fijnstof refereert aan het formaat van schadelijke stoffen. Als zwevende deeltjes kleiner zijn dan tien micrometer, noemen we het fijnstof. Als vergelijking: een mensenhaar is zeven keer dikker dan dat. Meer informatie over wat er in de lucht zit.

Een FFP2-masker filtert tenminste 94% van de fijnstofdeeltjes. Een FFP3 masker tenminste 99% (bron: https://kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/fijnstof). Zelfgemaakte maskers halen dat niveau meestal niet, maar afhankelijk van de gebruikte stof en als het goed aansluit op je gezicht helpt het in ieder geval iets.

Ultrafijnstof

Maar als het gaat over ultrafijnstof – deeltjes met een diameter kleiner dan 0,1 micrometer – ligt dat anders. De woordvoerder van de RIVM vertelt: “Deze gedragen zich in lucht bijna net zo als gassen en kunnen daarom ook makkelijk de bochten in luchtstromen volgen. Zodra een mondkapje niet goed aansluit op de huid zal de lucht de weg van de minste weerstand kiezen en dat is dus niet dóór maar langs het filter. Daarmee zullen de allerkleinste deeltjes niet door een filter worden afgevangen. Ultrafijnstof wordt onder andere geproduceerd door verbranding, bijvoorbeeld diesel- en benzinemotoren, of vliegtuigmotoren.
Om te zeggen dat het helemaal niet helpt is ook niet correct want een deel van de lucht zal zeker ook wel door het mondkapje heen worden ingeademd. Dan hangt het dus af van de specificaties van het filter hoe effectief de kleine deeltjes worden afgevangen.”

Dus: het ligt eraan, maar het helpt allicht een beetje. Door extra op te letten op het materiaal van je mondkapje en dat het goed aansluit op je gezicht kan dan iets helpen om je longen te beschermen tegen het inademen van vervuilde lucht.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.