Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Help mee konijnen tellen

Geplaatst op 19-10-2016 in Nieuws.

Zoogdiervereniging wil aantal konijnen weten

Afgelopen jaar stak in Nederland een nieuw konijnenvirus de kop op. Hoe hebben de Nederlandse wilde konijnen deze epidemie doorstaan? De Zoogdiervereniging wil weten hoe het met de populatie gesteld is. Je kunt meehelpen door je waarnemingen aan ons door te geven. Doe dus mee!

In tegenstelling tot veel ander zoogdieren zijn konijnen ook overdag actief en niet bijzonder schuw. Het konijn is daarom een van de meeste waargenomen wilde zoogdieren van ons land. Het spotten van een groepje konijnen maakt een dagje fietsen of wandelen in de duinen compleet. Maar, anders dan wat de vele waarnemingen doen vermoeden, gaat het niet zo goed met het konijn in Neerland.

Wanneer je wel eens in de natuur wandelt, dan ken je misschien wel de aanblik van versufte zieke konijnen. Geregeld wordt de Nederlandse populatie gedecimeerd door epidemieën. Het bekendste konijnenvirus is myxomatose, maar dit virus is gelukkig de laatste jaren veel minder dodelijk geworden. Een ander virus dat sinds de 90-er jaren van de vorige eeuw toesloeg is het Viral Hemorrhagic Disease (VHD). Dit virus wordt ook Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd.

Slachtoffers

In  2015 stak er in ons land een nieuw type van het VHD-virus de kop op: VHD-2. Het virus is erg besmettelijk en heeft zich afgelopen zomer door het hele land uitgebreid. Waarschijnlijk zijn er dus veel slachtoffers gevallen onder de konijnen. De Zoogdiervereniging wil graag weten hoe de konijnenpopulatie er nu voor staat. Meld dus alle konijnen die je waarneemt. Zo krijgen we een beter beeld van de konijnenpopulatie in Nederland.

VHD is een ziekte die wordt verspreid door direct contact tussen konijnen, maar ook via urine en keutels. Ook konijnen die als huisdier worden gehouden kunnen het virus oplopen. Gelukkig is het virus niet gevaarlijk voor mensen of andere huisdieren. Zieke konijnen kunnen helaas niet behandeld worden. Men kan zijn huisdier wel preventief inenten tegen het virus.

Meldingen:

www.telmee.nl

www.waarneming.nl

Wanneer je een konijn in je tuin ziet, meld ‘m dan op www.tuintelling.nl.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.