Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Groene organisaties vragen aandacht voor Landschapspijn

Geplaatst op 11-10-2017 in Nieuws.

Jaarlijks organiseren de groene organisaties van Gelderland, waaronder de GNMF, het Oogstfeest voor bestuurders, ambtenaren en andere belangstellenden. Dit jaar stond het onderwerp Landschapspijn op de agenda. Aan de hand van vijf pitches werd het onderwerp van verschillende kanten belicht.

Luc Berris, van Natuurmonumenten, had de eer om de gasten te verwelkomen. Hij wees op de urgentie om het onderwerp te bespreken, mede omdat er een Landschapsvisie aan komt. ‘We moeten met elkaar gaan afspreken welke basiskwaliteit we willen, welke rol natuurinclusieve landbouw daarin speelt en hoe toegankelijk het gebied moet zijn.’ Commissaris van de Koning Clemens Cornielje voegde er nog een dimensie aan toe: ‘De energietransitie zal een grote impact hebben. Dat moet we landschappelijk goed gaan inpassen.” Hij was tevens van mening dat iedereen een rol zou moeten spelen bij het behoud van het landschap. ‘Het landschap is van ons allemaal.’

Daarna werd het onderwerp belicht door Joost van Oostrum (burgemeester van Berkelland), Bertus Hesslink (melkveehouder), Huub Hiemstra (dorpsraad Bennekom), André Hendriksen (Vrijwilligersinitiatief Paradijs voor de Patrijs) en leerlingen van ROCA12. Clemens Cornielje reflecteerde op de pitches: ‘We zien dat regelgeving soms contraproductief is, daar moeten we wat aan doen. Daarnaast is voorbeeldgedrag van belang, ook door de overheid. En misschien is het een idee om een stimuleringsregeling voor het behoud van landschapselementen te bedenken’.  Al met al een mooie oogst van de middag. Het gaf voldoende stof om de aanwezigen nog een tijdlang met elkaar van gedachten te laten wisselen.

 

 

 

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.