Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Groen in de stad en luchtkwaliteit

Geplaatst op 20-04-2021 in Nieuws.

Er zijn veel redenen om te kiezen voor groen in de stad, maar de relatie tussen groen en het tegengaan van luchtvervuiling is niet zo eenduidig als je zou denken. Naar aanleiding van ons eerdere bericht over de positieve bijdrage van groen aan schone lucht, kregen we een reactie van Moniek Zuurbier, adviseur Leefomgeving en Gezondheid voor de GGD’en in Gelderland en Overijssel.

Hoewel vaak wordt gezegd dat groen de lucht zuivert, is dat nauwelijks het geval. Dat blijkt uit een recent onderzoek van onder meer GGD Amsterdam, Wageningen Universiteit en het RIVM. Sterker nog: bomen langs drukke wegen of bij kruispunten zorgen er juist voor dat uitlaatgassen niet weg kunnen. Daardoor gaat het ophopen en ontstaat juist een hogere concentratie fijnstof.

Groen in de stad heeft natuurlijk vele positieve effecten voor de gezondheid, benadrukt Moniek Zuurbier. Mensen kunnen bijvoorbeeld ontspannen in het groen en een groene omgeving nodigt uit tot meer bewegen.

Groen is niet hetzelfde als natuur

Maar, zegt Moniek, houd in je achterhoofd dat ‘groen’ niet hetzelfde is als ‘natuur’. Een aantal gemeenten heeft bijvoorbeeld groene schuttingen of groene mosbankjes neergezet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar dit bleek niets te doen voor de luchtkwaliteit. Jammer is dat zulk groen ook niet bijdraagt aan bijvoorbeeld biodiversiteit of het creëren van een prettige leefomgeving. Zuurbier hoopt daarom dat gemeentes hun groenbudgetten niet besteden aan saaie mos- of grasstukjes, maar verstandig inzetten, om bij te dragen aan zowel een prettige leefomgeving als aan een stukje natuurherstel in de stad.

Moniek: “Als gemeenten echt de luchtkwaliteit willen verbeteren, zullen ze daarvoor andere maatregelen moeten nemen. Voor luchtkwaliteit geldt dat alleen maatregelen aan de bron effectief zijn: dus zorgen voor minder uitstoot van vervuilende stoffen.”

Groen zeker doen

Groen in de openbare ruimte draagt overigens wel indirect bij aan een betere luchtkwaliteit. Een groene leefomgeving nodigt namelijk uit om te wandelen of te fietsen en minder snel de auto te pakken. Dus: een stad vol groen: zeker doen!

Daarbij zijn we als Natuur en Milieu Gelderland natuurlijk hartstochtelijk voorstander van groene tuinen vol inheemse planten en struiken. Goed voor de bodem, voor waterbeheer, insecten, vogels, het biedt een schuilplaats voor egeltjes in de winter en werkt tegen oververhitting in de zomer.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.