Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Grens voor Nederlandse verse houtige biomassa bereikt

Geplaatst op 16-08-2018 in Nieuws.

De grens voor de inzet van energiehout uit Nederlandse bossen, landschap en gebouwde omgeving is bereikt. Minister Wiebes moet hiermee rekening houden bij het openstellen van de SDE+ subsidie voor houtverbranding. Dat concluderen deskundigen in het onderzoek van Probos naar de beschikbaarheid van Nederlandse verse houtige biomassa. De GNMF onderschrijft dit standpunt. Maarten Visschers, beleidsmedewerker: “De SDE+ kan veel beter worden ingezet voor hoogwaardige toepassing van hout om CO2 vast te leggen, zoals bosaanleg en toepassing van hout in de bouw. Hiermee behalen we meer klimaatwinst dan door het verbranden van houtige biomassa in een energiecentrale. Dat zouden we niet meer moeten subsidiëren”.
Visschers verwijst naar de GNMF-notitie Grens Nederlandse verse houtige biomassa bereikt.

Vraag houtige biomassa verdubbelt

Het onderzoek van Probos geeft aan dat de toepassing van verse houtige biomassa in Nederland op korte termijn (2018-2020) bijna zal verdubbelen. Het gaat om een verdubbeling  van de 300.000 ton (droge stof) die op dit moment jaarlijks in Nederlandse biomassainstallaties wordt verbrand voor de opwek van bio-energie. Dit blijkt uit de subsidieaanvragen (SDE+) voor verse houtige biomassa die bij RVO zijn ingediend. Daarmee is de rek in de Nederlandse verse houtige biomassa bereikt. De vraag zal het aanbod van verse houtige biomassa benaderen en overschrijden. Het huidige Nederlandse aanbod bedraagt ca 600.000 ton waarvan de helft naar het buitenland wordt geëxporteerd.
Minister Wiebes dient hiermee rekening te houden bij een eventuele nieuwe openstelling van de SDE+ voor nieuwe projecten op basis van verse houtige biomassa. Aldus deskundigen die zijn geïnterviewd door bureau Probos die het algehele onderzoek heeft uitgevoerd. Aanleiding voor het onderzoek is dat initiatiefnemers van nieuwe energieprojecten stellen dat de regionale beschikbaarheid van verse houtige biomassa een risico vormt voor de realisatie van hun projecten. Over het onderzoek zijn ook Kamervragen gesteld.

Rapport Beschikbaarheid van Nederlandse verse houtige biomassa in 2030 en 250 , Stichting Probos, juni 2018
Kamervragen die over het onderzoek van Probos zijn gesteld.
Grens Nederlandse verse houtige biomassa bereikt, GNMF, 22 augustus 2018

Lees meer over biomassa

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team