Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

GNMF en IVN in beroep tegen bomenkap Berendonck

Geplaatst op 19-09-2016 in Nieuws.

De GNMF en IVN Rijk van Nijmegen hebben beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan Thermen Berendonck. Ook is een verzoek ingediend bij de gemeente Wijchen om grootschalige bomenkap niet toe te staan, zolang geen uitspraak is gedaan in de beroepszaak.
Reden voor het verzoek om de kap uit te stellen, zijn de uitspraken die initiatiefnemer Erik Droogh vanochtend in de Gelderlander doet. “Nog voor het jaar om is, is in de Berendonck 4 hectare aan bomen gekapt voor de komst van saunacomplex Thermen Berendonck.” De GNMF en IVN vragen zich af of dit bluf is, of dat  Leisurelands de bomen snel weg wil hebben, omdat vanaf half januari niet gekapt mag worden vanwege de aanwezige dassen. Zij vinden het niet uit te leggen dat zoveel bomen sneuvelen, zolang het bestemmingsplan niet onherroepelijk is.

Beroep

De GNMF en IVN vinden dat het bestemmingsplan, ook na de ‘herstelpoging’ door de gemeente Wijchen, nog steeds in strijd is met de wettelijk vastgelegde principes over duurzame verstedelijking. Dit wordt onderbouwd met een rapport van Bureau Stedelijke Planning. Gezien de verzadigde vechtmarkt van sauna- en wellnesscentra, zal het nieuwe complex niet kunnen renderen zonder hotel, en zullen er zéker sauna’s en wellnesscentra het loodje leggen, met leegstaand tot gevolg van gebouwen die niet eenvoudig voor een andere functue benut kunnen worden.

Natuurrijk gebied

Het plan is de GNMF en IVN een doorn in het oog. Aan de oostzijde van de recreatieplas Berendonck wordt straks immers een fors natuurrijk gebied aangetast. Naast het bebouwde oppervlakte gaat het om het hele afgesloten terrein van het thermencomplex (dus inclusief ligweiden, oevers en een stuk plas) plus een parkeerterrein voor 700 auto’s. Daar komt dan nog een nieuwe toegangsweg bij. Er verdwijnt daarmee een groot gebied waar men nu nog door bos en langs oevers kan struinen en met de hond (los) kan lopen.

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.