Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wat Arnhem doet aan schone lucht voor inwoners

Geplaatst op 14-01-2021 in Nieuws.

Arnhem was in 2018 een knelpunt in de luchtkwaliteit, één van de gemeentes waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zich zorgen over maakte. De gemeente Arnhem stelde daarom de Luchtagenda vast, en ondertekende in 2020 het Schone Lucht Akkoord. Het programma Schone Lucht in Arnhem en de facilitering van het Burgermeetnet is daar een gevolg van, in samenwerking met Natuur en Milieu Gelderland en de Luchtwachters Arnhem.

Peter Swart, senior-bestuursadviseur Milieu bij de gemeente, licht toe: “De luchtkwaliteit in Arnhem is nog niet op orde. We moeten natuurlijk gewoon voldoen aan de wettelijke grenswaarden. Maar vooral wil Arnhem werken aan de gezondheid van haar inwoners. In de Luchtagenda hebben we ons gecommitteerd aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor fijnstof en stikstofdioxide. We willen daar in 2025 aan voldoen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Arnhem om dat te halen?

Peter Swart: “Met name het doorgaand verkeer over de centrumring, bouwverkeer en houtrook. Dat zijn ook de onderdelen waarop we actief mee aan de slag zijn. Ik kan de workshop over houtstook van 28 januari dan ook van harte aanbevelen.”

“Het Burgermeetnet is een mooie manier voor onze inwoners om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in je eigen omgeving. Als gemeente faciliteren wij dat graag – hopelijk kunnen we binnenkort weer met de workshops van start. De data van de meetpunten worden landelijk verzameld, en geeft ons bruikbare inzichten in de trend: gaan we de goede kant op?”

Foto: Peter Swart vanaf zijn thuiswerkplek. 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.