Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Gelderse Natuur en Milieufederatie levert, samen met partners, groene energie

Geplaatst op 07-07-2017 in Nieuws.

Stichting Wiek-II, waar de GNMF deel van uitmaakt, gaat energie van lokale duurzame energiecoöperaties leveren aan 17 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Het is uniek voor Nederland dat de gemeenten in de regio in zee gaan met een lokale aanbieder die lokaal opgewekte elektriciteit levert. De energiemarkt is hiermee definitief veranderd.

Lokale samenwerking

De Gelderse gemeenten koppelen de inkoop van elektriciteit aan 100% duurzame en lokale opwek. Deze eis werd opgenomen in de aanbesteding, waar de Groene Stroomfabriek en Wiek-II als winnaar uit de bus kwamen. De partijen werken samen. De Groene Stroomfabriek levert de energie aan de gemeenten, Wiek-II zorgt, samen met de lokale energiecoöperaties, voor de duurzame opwek.

De cirkel rond

De 17 gemeenten hebben gezamenlijk een energiebehoefte van 90.000 megawattuur/jaar. Deze hoeveelheid moet binnen vijf jaar in de eigen regio worden opgewekt met zon, wind en water. Op dit moment is er 16.000 megawattuur/jaar beschikbaar, afkomstig van Windpark Nijmegen. Om te kunnen voldoen aan de vraag, moeten komende jaren nog ca. vier van deze windparken of meer dan 100 ha aan zonneparken gerealiseerd worden. Hiervoor werkt Wiek-II onder andere samen met lokale energiecoöperaties, die eigenaar worden van de parken. Energiecoöperaties die meedoen zijn onder andere Lingewaard Energie, Betuwe Energie, Windpower Nijmegen en Rijn en IJssel Energie. Daarmee is de cirkel rond. De lokaal opgewekte elektriciteit wordt lokaal gebruikt en de opbrengsten vloeien terug naar de lokale samenleving.

Veranderende energiemarkt

De betrokkenheid van lokale energiecoöperaties als energieleverancier geeft aan dat de energiemarkt definitief is veranderd. In Denemarken en Duitsland bestaan lokale energiecoöperaties al langer en zijn zij volwassen partijen. Daardoor hebben grote energiebedrijven, zoals EON en RWE (eigenaar van Essent) hun groeiprognoses sterk naar beneden moeten bijstellen. In Nederland worden de coöperaties nu ook snel volwassen, zoals te zien is in de regio Arnhem-Nijmegen.

Wie doet mee?

De samenwerkende 17 gemeenten in de aanbesteding zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. De 100% duurzame, lokaal opgewekte elektriciteit gebruiken zij onder meer voor de gemeentelijke gebouwen, wijkcentra, sporthallen en lantaarnpalen.

Meer weten?

Maakt jouw gemeente deel uit van een regionaal samenwerkingsverband en wil je weten hoe je gebruik kunt maken van lokaal opgewekte groene energie? Neem dan gerust contact met ons.

 

Meer informatie vind je ook op www.burgersgevenenergie.nl

 

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.