Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Meeste Gelderse bedrijven laten licht ’s nachts onnodig aan

Geplaatst op 17-08-2020 in Nieuws.

Klik op de afbeelding om de provincies met elkaar te vergelijken.

Het merendeel van de Gelderse bedrijven laat ’s nachts onnodig het licht branden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Natuur en Milieufederaties. In het kader van de Nacht van de Nacht-campagne zijn in Gelderland 66 bedrijven gefotografeerd.
Bedrijven in Ede en Wageningen spanden de kroon: daar lieten bijna alle bedrijven de lampen aan. In Ede betrof het 16 van de 18 bedrijven; in Wageningen 9 van de 10.
Bij 21 van de 38 gefotografeerde bedrijven in Arnhem bleef het licht ’s nachts branden.

Door heel Nederland zijn 1.347 bedrijven gefotografeerd. Bij maar liefst 72% brandde de verlichting. Bij 48% brandde de binnenverlichting, bij 38% de buitenverlichting en 14% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden.

Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). De Natuur en Milieufederaties adviseren een simpele oplossing. Door sensoren aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt aan bij onraad.

Licht aan voelt veiliger

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensoren (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat.

Oproep met MKB Nederland

De komende weken sturen de Natuur en Milieufederaties de gefotografeerde bedrijven de foto van hun verlichte panden. Ook ontvangen zij aanbevelingen om het pand duurzamer en veilig te verlichten. Samen met Jacco Vonhof van MKB Nederland worden bedrijven uitgedaagd om tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober aanstaande alle lichten te doven en dat hierna te continueren. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland.
Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Door sensoren aan te brengen kunnen bedrijven tevens zorgen voor een goed afschrikwekkend effect op inbrekers. Het idee is om dit onderzoek volgend jaar te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan de bedrijven.

  Onderzoek Bedrijfsverlichting in Nederland, Natuur en Milieufederaties, 17 augustus 2020

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.