Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Gelderland is onduidelijkheid beu: eerst het lage vliegen schrappen, dan het vliegveld open

Geplaatst op 11-10-2018 in Nieuws.

Het Gelders college van gedeputeerde staten wil dat Lelystad Airport pas open gaat als de laagvliegroutes van de baan zijn. Dat laat het college weten aan de Staten.  Aanleiding voor dit scherpere standpunt is een brief* van de minister van I&W. Eerder had het college gevraagd om een garantie “over het verdwijnen van de overlast”. De GNMF onderschrijft dit standpunt van harte.

In de reactie van de minister op deze vraag staat, aldus het college, geen nieuwe informatie, laat staan zekerheid over het verdwijnen van de overlast. Ook lijkt de minister te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar zou zijn. “Wij vroegen om meer zekerheid voor de inwoners, maar die hebben we niet gekregen. Dus wordt het tijd om het op een andere manier voor elkaar proberen te krijgen,” aldus gedeputeerde Josan Meijers.  Omdat elke garantie inmiddels ontbreekt en er geen concreet zicht is op het verdwijnen van de overlast, moet nu het laagvliegen van de baan zijn. Tot die tijd kan Lelystad Airport niet open.

Het college wijst ook op de constructieve houding die Gelderland lang heeft ingenomen, een houding waar een deel van de bevolking fel tegen ageerde.  De provincie wil, samen met haar partners, bij de luchtruimherziening betrokken zijn om de belangen van Gelderland zo goed mogelijk te kunnen blijven behartigen. Dit laat de provincie twee betrokken ministeries,  I&W en Defensie,  weten via een gezamenlijke brief met Overijssel, Drenthe, Fryslan en Utrecht.

Download hier de brief van de minister van I&W aan het College, d.d. 1 oktober

Uitgelichte foto: ANP

Ik wil meer weten over vlieghinder

Joost Reijnen
Joost Reijnen
Joost werkte tot september 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team