Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Geen houtstook maar écht duurzame warmte

Geplaatst op 31-10-2017 in Nieuws.

Met het aanleggen van een warmtenet, kunnen gemeenten (een deel van) hun duurzame energiedoelstellingen realiseren. Warmtebronnen voor het warmtenet dienen dan wel écht duurzaam te zijn. Een biomassacentrale waarin hout wordt gestookt, is in ieder geval geen duurzame oplossing, aldus de provincie en de gemeenteraad van Nijmegen en Wageningen.

De gemeenteraad van Nijmegen nam in juni de motie ‘Nijmegen Duurzaam Warm’ aan om alleen écht duurzame warmtebronnen aan het warmtenet te koppelen. Een meerderheid van de Nijmeegse raad verzet zich tegen de bouw van biomassacentrales voor het warmtenet. De te bouwen houtcentrale van energieproducent Engie zal een capaciteit hebben van 70.000 ton energiehout per jaar. Dat komt neer op het top- en takhout uit een bos van 23.000 hectare. Zoveel biomassa kan onmogelijk uit de regio gehaald worden, aldus de motie. Bovendien dient juist de CO2 concentratie in de lucht te dalen. De CO2 uitstoot bij houtstook ligt tweemaal zo hoog als bij gasstook. De aanwas van bossen is ook te gering. Het bos absorbeert daardoor te weinig CO2. Ook de gemeenteraad van Wageningen heeft in haar klimaatplan staan geen biomassacentrales in haar gemeente te willen, nu er geen resthout uit bos en landschap over is. Ook provinciale staten van Gelderland hebben in mei besloten geen extra financiele middelen te besteden aan het stoken van hout in biomassacentrales. Uit onderzoek in opdracht van de staten is gebleken dat de vraag naar energiehout in Gelderland nu al 50% hoger dan het aanbod is. Dit terwijl Gelderland (en Noord-Brabant) de meest bosrijke provincies zijn.

Wat kunt u doen als gemeenteraad?
Zet als gemeente in op écht duurzame warmte voor woningen en gebouwen. In geval van een warmtenet dienen warmtebronnen écht duurzaam te zijn. Kijk daarbij ook naar de mogelijkheid van lagetemperatuurwarmtenetten. Laat het alternatief van ‘all-electric’ en koude-warmte opslag goed onderzoeken. Stel als raad bij warmtevisies en –plannen dit als kader en laat dit goed onderzoeken.

Lees meer over biomassa

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team