Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Fietsen en wandelen langs monumentale bomen

Geplaatst op 16-11-2016 in Nieuws.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft haar eerste van een serie fiets- en/of wandelroutes langs monumentale bomen uitgebracht. Deze route loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch en via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort. De route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer.

De gemeente Bronckhorst telt ongeveer 125 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen. In de afgelopen jaren zijn alle bomen opnieuw bekeken en beoordeeld. Deze actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden, kun je vinden in het register dat sinds een jaar voor iedereen te bekijken is (zie www.monumentalebomen.nl).

Route

Om op die markante bomen meer aandacht te vestigen, is het idee ontstaan om een route te maken langs een aantal ervan. Daarbij is rekening gehouden met variatie in boomsoorten, bijzondere locaties voor liefhebbers van bomen (zoals het pinetum) én een afstand die gemakkelijk met de fiets af te leggen valt. Omdat er onderweg veel te zien valt, kan het afleggen van de route nog best wat uurtjes in beslag nemen. Met het samenstellen is daarom ook gedacht aan horecagelegenheden.

Met name Gerlinde Bulten, actief lid van Bomenbelang uit Zelhem, stopte heel wat uren in de voorbereiding van de route.

Monumentaal

De routebeschrijving omvat informatie over zo’n 20 monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Ieder dorp

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst probeert vanaf nu ieder jaar een nieuwe fiets- en/of wandelroute samen te stellen. Op den duur moeten alle voor boomliefhebbers interessante gebieden in de gemeente een eigen route krijgen.

Waar?

Je kunt de routebeschrijving met bijbehorende kaart ophalen bij onder andere de VVV in Vorden, kasteel Vorden, de hotels Bakker en de Gravin van Vorden, Grand Café ’t Meestershuis, restaurant De Rotonde, taveerne De Wildenborcherhof, B & B Olthuijs, het Ludgerusgebouw in Wichmond, restaurant De Keuken van Hackfort, rustpunt De Rietberg en taveerne De Wildenborcherhof.

In principe kunnen de routes dus ook lopend afgelegd worden.

De route is ook te vinden op de website van Vereniging Bomenbelang.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.