Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Enthousiaste Big Jump in Afgedamde Maas

Geplaatst op 09-07-2016 in Nieuws.

Na een warming-up en een zonnegroet aan de rivier onder leiding van Beau van Erven Dorens, namen 200 enthousiastelingen afgelopen zaterdag een sprong in de Afgedamde Maas. Met deze Big Jump vragen Dunea en de GNMF aandacht voor een schone rivier.

Beau van Erven Dorens bij Big Jump 2016

Beau van Erven Dorens bij Big Jump 2016

Presentator Beau van Erven Dorens sprong vanaf een boot als eerste in het water. Met hem sprongen nog eens 200 kinderen en volwassenen in de Afgedamde Maas. Naast Beau, voerden Simon Buwalda (wethouder Zaltbommel), Roelof Bleker (dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Wim Drossaert (directeur Dunea) en Joost Reijnen (adj,directeur GNMF) de troepen aan.
De rivier is een bron van leven voor mens en dier. Het water uit de Afgedamde Maas wordt gebruikt voor het drinkwater dat Dunea produceert en levert. “We gingen niet alleen gezamenlijk te water vandaag, maar we gaan ook gezamenlijk de strijd aan om de kwaliteit van het rivierwater goed te houden, nu en in de toekomst”, vertelt Wim Drossaert na afloop tevreden.

Redichemse Waard in Culemborg

Big Jump in Redichemse Waard, 2016

Big Jump in Redichemse Waard, 2016

Voorafgaand aan de zwemklassieker Beusichem – Culemborg, was er in de Afgraving bij Culemborg een Big Jump. Dit evenement werd in goed overleg met de organisatie van de Lektocht georganiseerd door het Burgerinitiatief Redichemse Waarde. Met de Big Jump vraagt het Burgerinitiatief aandacht voor het belang van schoon water in de Afgraving voor mens en natuur – voor nu en in de toekomst van de Redichemse Waard. Iedereen die mee deed wil graag dat de afgraving geschikt blijft als zwemwater en als leefgebied voor planten en dieren, zoals de bever en de ijsvogel.
Veel bewoners maken zich zorgen over de ontwikkelingen in de Redichemse Waard. De gemeente Culemborg heeft het besluit genomen om het erfpacht dat nog tot 2068 geldt op te zeggen. Het Burgerinitiatief vindt dat dit besluit zou moeten worden teruggedraaid omdat het gebied in particulier eigendom is en de gemeente zonder dit erfpacht de zeggenschap kwijtraakt over toegankelijkheid en eventuele negatieve ontwikkelingen in het gebied. Momenteel leeft de angst dat de plas in de toekomst een locatie zou kunnen worden voor de stort van meer of minder vervuild baggerslib.
Burgerinitiatief Redichemse Waarde wil iedereen die de Redichemse Waard, de natuur, het landschap, de historie en de recreatiemogelijkheden van het gebied een warm hart toedraagt verbinden. Het doet dit omdat het wil dat dit gebied beschermd wordt en zou in de toekomst graag bijdragen aan het beheer ervan.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.