Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

“Energiezuinige verlichting verdien je snel terug”

Geplaatst op 17-10-2018 in Nieuws.

Op 27 oktober is het Nacht van de Nacht. In het hele land vinden dan tal van activiteiten plaats en doen bedrijven en gemeenten het licht uit. Dat het een tandje minder kan met de verlichting, vindt ook Marcel Hielkema, waarnemend voorzitter VNO-NCW Midden. “Ondernemers kunnen echt geld besparen met verlichting.”

Marcel Hielkema: “De Nacht van de Nacht is een mooie aanleiding om stil te staan bij je verlichting. Tijdens de nacht kun je natuurlijk het licht uit doen, nog beter is het om structureel je verlichting te bekijken. Je kunt vrij gemakkelijk geld besparen door bijvoorbeeld te werken met censoren en je lampen te vervangen door ledverlichting. Laat eens doorrekenen, wanneer je de investering terugverdient. Doorgaans rendeert het al met een paar jaar. Ook je reclameborden kun je eens bekijken. Als die tegen een verlicht gebouw aanhangen, zie je er weinig van. Tegen een donkere achtergrond, vallen ze beter op. En misschien kun je de reclameverlichting ’s nachts ook uit doen. Je klanten slapen immers ook. De MKB Energy Checkup is een handig hulpmiddel om te zien welke energiebesparingsmaatregelen zinvol zijn voor jouw bedrijf. Het een gratis online scan op www.energycheckup.nl.”

Duurzaam bedrijfsproces als goede businesscase

“Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen geworden voor ondernemers. Kijk maar eens naar de circulaire economie, waarbij het gaat om het verduurzamen van het hele bedrijfsproces en het hele bedrijfsgebouw. VNO-NCW heeft hiervoor het programma Circles, waarbij partijen samenkomen, kennis en goede voorbeelden delen. Het is belangrijk om de onderwerpen te benaderen vanuit de businesscase, dat spreekt ondernemers aan.”

Maak het zichtbaar

“Daarnaast merken we dat bewustwording belangrijk is. Het werkt bijvoorbeeld goed om een TV-scherm op te hangen in de hal van je bedrijf. Daarop kun je de dagelijkse besparing laten zien en bijvoorbeeld de opbrengst van de zonnepanelen. Mensen vinden dit leuk en worden er vaak ook competitief van.”

Tips van Marcel:

  • Doe het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht op 27 oktober 2018. Maak dit kenbaar op www.nachtvandenacht.nl
  • Bekijk of je structureel met minder of energiezuinigere verlichting toe kan. Kijk hiervoor op www.energycheckup.nl
  • Profiteer ook van de quick wins.
Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.