Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Energiecoöperaties bundelen krachten

Geplaatst op 01-02-2017 in Nieuws.

Als het aan Stichting Wiek-II ligt, worden burgers straks de leveranciers van duurzame stroom in de regio Arnhem-Nijmegen. Zeventien gemeenten hebben een tender uitgeschreven met een grote inzet: voor vijf jaar alle stroom leveren aan deze gemeenten. De voorkeur is dat dit duurzaam en lokaal gebeurt. Wiek-II, opgericht door onder meer de GNMF, heeft in 2016 het Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd. Het park is eigendom van duizend inwoners uit de regio, die zich hebben verenigd in de coöperatie WindpowerNijmegen.

Wiek-II wil deze en andere energiecoöperaties in de regio samenbrengen voor de tender van de gemeenten. Lukt het, dan brandt straks het lantaarnlicht in duizenden straten dankzij burgers. Pim de Ridder van Wiek-II: “Wij zijn ervan overtuigd dat dit mogelijk is, maar meer dan dat: ook door burgers zelf, in eigen hand dus”.

Flinke sprong voorwaarts

GNMF-directeur Volkert Vintges vult aan: “Het Windpark Nijmegen-Betuwe laat zien dat het kan. Dit windpark van duizend inwoners uit de regio produceert al stroom voor 7.100 huishoudens. Met de tender van de zeventien gemeenten kunnen we een flinke sprong voorwaarts maken, wanneer WindpowerNijmegen en de andere energiecoöperaties hun krachten bundelen. Onze ambitie is dat straks de burgers duurzame stroom aan hun gemeenten leveren. Dat is heel goed voor de regionale economie”.

Oproep

Binnen de samenwerking van de coöperaties wordt in de toekomst kennis uitgewisseld en zullen gezamenlijk nieuwe duurzame projecten op poten worden gezet. Stichting Wiek-II roept andere burgerinitiatieven in de regio Arnhem-Nijmegen op zich aan te sluiten bij dit overleg en eventueel ook mee te doen aan de tender.
Aanmelden voor het overleg kan via het nieuwe platform www.burgersgevenenergie.nl. Iedereen kan zich hier ook aanmelden om op de hoogte te blijven van duurzame burgerinitiatieven. Het platform wordt opengesteld voor al dit soort lokale initiatieven, of ze nu meedoen aan de samenwerking of niet.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.